2024.4.16 9:04
Olvasási idő 0:40
Masszi-Rigó Csilla

Bemutatkozott a közmédia első AI-generált műsorvezetője, Bíró Ada

TECH-TUDOMÁNY AI MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MTVA MŰSORVEZETŐ TELEVÍZIÓ TUDOMÁNY

Bíró Ada a "Delta" című műsor társműsorvezetője lesz Fejős Ádámmal.

Magyarország első mesterséges intelligencia által generált műsorvezetőjét mutatta be a közmédia a Delta című műsorban. A megjelenésének éppen hatvanadik évfordulóját ünneplő tudományos híradó új bemondónője Kudlik Júlia után nem más lett, mint Bíró Ada, aki vasárnap állt először kamerák elé. 

„Minden, amit látnak és hallanak, egy számítógép rakott össze, minimális segítséggel” – kezdi Bíró Ada, aki bár leállítja kollégáját, Fejős Ádámot, mikor kiderülne, hogyan is tudja egy számítógép vezetni a műsort, annyit elmond, hogy létrejötte üzleti titok, és több mesterséges intelligencia modell együttes használatával jött létre.

„A legmodernebb nyelvi modellt használtuk ahhoz, hogy szépen beszéljek magyarul, a legújabb videós modellt használtuk ahhoz, hogy megmozduljak” – folytatja az új házigazda, aki még ugyan kicsit töri a magyart, és akinek időnként az arca is külön életet él, mint ahogy Fejős Ádám is mondja, az új technológia még gyerekcipőben jár.

Az ígéretek szerint Bíró Ada adásról adásra fejlődni fog (szövegét a műsor szerkesztői határozzák meg, így nem fog elkezdeni magától beszélni), most vasárnaptól pedig már ő fogja olvasni a műsor legújabb tudományos híreit.