2024.4.10 11:13
Olvasási idő 1:38
Szöllősi Anna

Csütörtökön startol a Budapest Ritmo fesztivál, izgalmas világzenei események lepik el a fővárost

KULTÚRA BUDAPEST RITMO DUCKSHELL FESZTIVÁL

A külföldi nevek mellett több magyar formáció is feltűnik majd a Budapest Ritmo fellépői között, a Duckshell például szombaton ingyenes, szabadtéri lemezbemutató koncertet ad a fesztivál részeként.

Huszonkét koncert és 3 DJ-szett, mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC fellépése is szerepel a csütörtökön kezdődő Budapest Ritmo programjában, de magyar neveket is találunk a fellépők között.

A négy helyszínen április 13-ig zajló esemény a régió legnagyobb világzenei fesztiválja és szakmai találkozóhelye, ami a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósul meg a Hangvető szervezésében. A koncertek az Akvárium Klubban és a Szimpla Kertben lesznek, a konferencia a Magyar Zene Házában, a filmprogram pedig a Toldi moziban.

Április 12-én, pénteken, a program Vincent Moon filmperformanszával és a Dalindával indul. Az anatóliai popot psych rockkal keresztező isztambuli énekesnő, Gaye Su Akyol az Akváriumban lép fel aznap este, akit a dél-afrikai punk kollektíva, a Bantu Continua Uhuru Consciousness  (BCUC) követ a színpadon – írja az MTI.

Az afropop megteremtőjeként számon tartott Salif Keita szombaton ad koncertet három zenésztársával az Akváriumban. Az idén 75 éves, mali Keita pályafutása során olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Santana, Toumani Diabaté vagy Cesária Évora. Salif Keita nyugati és afrikai hatásokat elegyítő pophangzást teremtett, amit a hangja tesz egyedivé.

Szintén pénteken az Akvárium KisHalljában ad műsort az észt nu-folk páros, a Puuluup, akik a talharpát, egy ősi északi hangszert torzítanak, zenéjükben punk, blues és csasztuskák keverednek a középkori tradícióval. Ugyancsak pénteken az Akvárium Lokáljában lesz hallható az afrosanzont játszó francia multiinstrumentalista, Gérald Toto, a napot pedig a venezuelai Dj Rafael Garnica szettje zárja. 


A Budapest Ritmón fellép továbbá Cerys Hafana brit hárfás, a szerb-osztrák brácsás, Jelena Poprzan, az olasz költő-aktivista, Luca Bassanese, a ciprusi Antonis Antoniou, az észak-macedón Dzambo Agusevi, a walesi Cerys Hafana, a bosnyák Almir Meskovic és a szerb Daniel Lazar duója. A cseh Terne Chave a hazai Romano Drommal, Ágoston Béla és zenekara a bolgár Teodoszi Szpaszovval játszik, de fellép a Decolonize Your Mind Society és a Duckshell is. Utóbbi zenekar az Erzsébet téren játszik, a koncert egy lemezbemutató buli is egyben, amit ingyenesen nézhetünk meg.

A fesztivál a csütörtöki nyitónapon ingyenes showcase-programot kínál a Szimpla Kertben, ahol hat feltörekvő zenekar, a fehérorosz-lengyel Hajda Banda, a cseh Hrubá Hodba, a szlovák Dis Is Markéta, a horvát Pjev, a lengyel Daj Ognia, valamint a magyar Elán értelmezi újra saját felfogásában a világzenét.

A Ritmo filmprogramjában zenei portré- és dokumentumfilmek, valamint saját produkciós zenei filmek szerepelnek. A Toldi moziban zajló vetítések során látható lesz közép-európai roma közösségről, afro-kubai miliőről és egy Los Angeles-i stúdióról szóló alkotás is.

A Budapest Ritmo programjáról korábban részletesebben is írtunk, az erről szóló cikkünket itt olvashatod:

Kiemelt tartalom
Ütemek, amiket nem ismersz, hangszerek, amikről még nem is hallottál – világsztárok érkeznek a Budapest Ritmo fesztiválra Ütemek, amiket nem ismersz, hangszerek, amikről még nem is hallottál – világsztárok érkeznek a Budapest Ritmo fesztiválra 2024.3.19 14:49