2024.4.6 11:00
Olvasási idő 0:47
Maier Péter

Csecsenföldön betiltották a gyors zenéket, és valószínűleg a te kedvenc számod is átlépné a limitet

KÖZÉLET OROSZORSZÁG ZENE

Csak 80 és 116 BPM közötti tempótartományban lehet zenét hallgatni a Csecsen Köztársaságban.

Korlátozzák a hallgatható zenék tempóját a Csecsenföldi Köztársaságban, hogy megfeleljenek a szigorú kulturális normáknak – írjra a Moscow Timesra hivatkozva a 444.

„Mostantól minden zenei, vokális és koreográfiai műnek a 80-116 BPM (leütés/perc) tempótartmományban kell lennie“

– nyilatkozta a csecsenföldi kulturális minisztérium a hét elején, ami azt jelenti egyébként, hogy nem csak felső, de alsó limitje is van annak, hogy mostantól milyen tempójú zenéket lehet hallgatni Csecsenföldön. Az oroszországi köztársaságban a lakosság zöme konzervatív és muszlim vallású.

Musa Dadayev, csecsen kulturális miniszter (Ramzan Kadirov csecsen vezető utasítására) helyi művészekkel egyeztetett a témában, és arra jutottak, hogy a 80-116-os tempószabvány adja vissza a csecsen zenei mentalitást, az autentikus csecsen zenei hagyományokat. „A zenei kultúra kölcsönvétele más népektől elfogadhatatlan“ – mondta Dadayev.

Ha a csecsen zenészek továbbra is nyilvános fellépéseket szeretnének vállalni, „újra kell írniuk“ műveiket, a szabályokhoz alkalmazkodva. 

A könnyűzene tetemes része kilóg ebből a tartományból, különösen manapság, amikor az a tendencia, hogy egyre gyorsul a popzene. Az oldschool hiphop csecsen rajongóinak nem kell aggódniuk, de akik a trapet szeretik, azok szívhatják a fogukat. Ha van csecsen OTL, az most le is húzhatja a rolót. Nem sok információnk van a csecsen klubéletről sem, de az elektronikus tánczenei műfajok nagy részének is lőttek.

Csecsen néptánc Forrás Pinterest