2024.4.5 13:19
Olvasási idő 1:17
Krajnyák Petra

Még ebben a hónapban bevezetik a fizetős belépést Velencében

UTAZÁS OLASZORSZÁG TURIZMUS VELENCE

Luigi Brugnaro polgármester azt reméli, hogy az intézkedésnek köszönhetően főleg azok látogatnak majd el az olasz városba, akik az értékekért jönnek, nem csak fotózgatni.

Tavasszal több időszakban is fizetős lesz a belépés Velence városába, írja az MTI. Április 25-től egyelőre kísérleti jelleggel vezetik be az 5 eurós napijegyeket, ennek részleteiről Luigi Brugnaro polgármester számolt be csütörtökön a külföldi tudósítóknak tartott, római sajtótájékoztatóján.

Én sem Velencében lakom, és ha nem munka miatt megyek, hanem a feleségemmel, gyerekeimmel sétálni akarok egyet Velencében, akkor nekem is majd fizetnem kell, méghozzá előre

– mondta a polgármester.

A belépőt minden 14 évnél idősebb, reggel fél kilenc és délután négy óra között a városba érkező látogatónak meg kell vennie, a nap többi órájában viszont ingyenes lesz a belépés. Továbbá a jegyeket előre le kell foglalniuk a több nyelvű regisztrációs oldalon.

A kísérleti időszak, amikor az érintettek csak belépővel léphetnek Velencébe, tavasszal és nyáron a következőként alakul:

  • április 25-30.
  • május 1-5.
  • május minden szombatja és vasárnapja
  • júniusban 8-tól minden hétvége
  • július 6-7.
  • július 13-14.

Szintén regisztrálniuk kell a Velencében szállást foglaló turistáknak, de a fizetés alól mentességet élveznek, akárcsak a velencei lakosok, a Velencében születettek, még akkor is ha már nem ott élnek, valamint a fogyatékkal élők, a munkavégzés céljából belépők és a hatóságok munkatársai is.

Kiemelt tartalom
5 filléres repjegy, ha megpattannál néhány napra a főszezon előtt 5 filléres repjegy, ha megpattannál néhány napra a főszezon előtt 2024.3.1 18:00

Belépőkapuk nem lesznek, de a városi rendőrség ellenőrzi a regisztráció és a napijegy meglétét, a bliccelőket pedig 50 eurótól 300 euróig (kb. 20 ezer forinttól közel 120 ezer forintig) terjedő bírsággal büntethetik meg. Brugnaro elmondta: nem vezetnek be létszámkorlátot, akárhányan beléphetnek Velencébe, de a jegyrendszer bevezetésével vissza akarják szorítani a látogatók számát.

Védjük Velencét, és élhetőbbé akarjuk tenni. Nem akarjuk lezárni a várost, és lehetővé tesszük a belépők előre foglalását. Talán ezzel sikerül elkerülnünk, hogy egyszerre több száz olasz vagy kínai csoport érkezzen.

A polgármester azonban nem vetette el annak lehetőségét, hogy később ünnepnapokon magasabb lehet a belépők ára. A következő tíz évre Velencének 150 millió eurós (58 milliárd forint) állami támogatás áll rendelkezésére, holott a város fenntartása ennél jóval többe kerül. Megannyi más karbantartási munkálat mellett jelentős összegeket emészt fel például a csatornákban lévő cölöpök kétévente történő cseréje is.