2024.4.3 11:37
Olvasási idő 0:49
Maier Péter

Billie Eilish, Nicki Minaj és több mint 200 másik előadó szólalt fel a mesterséges intelligencia felelősségteljes használatáért

TECH-TUDOMÁNY BILLIE EILISH MESTERSÉGES INTELLIGENCIA NICKI MINAJ ZENE

„Az emberi kreativitás elleni támadást meg kell állítani“ – fogalmaznak az Artists Rights Alliance nevű szervezet nyílt levelében.

Több mint 200 zenész, köztük Billie Eilish, Nicki Minaj, J Balvin, Chuck D, Benny The Butcher, Metro Boomin és Q-Tip is aláírta az Artists Rights Alliance (zenei előadók jogi szervezete) nyílt levelét, amelyben a mesterséges intelligencia felelős használatát követelik a zenében.

A kedden közzétett állásfoglalás arra szólítja fel az MI-fejlesztőket, a techcégeket és a digitális zenei szolgáltatókat, hogy hagyjanak fel a „művészek jogainak megsértésével és devalválásával“.

Billie Eilish és Nicki Minaj 2019-ben
Billie Eilish és Nicki Minaj 2019-ben Forrás Kevin Mazur/Getty Images for Billboard

Bár a szervezet elismeri a MI lehetséges pozitív hatásait (amennyiben felelősen használják), azt is megállapítja, hogy a nagyvállalatok engedély nélkül nyúlnak hozzá művekhez, hogy betanítsák MI-modelljeiket. A dokumentum szerint „a mesterséges intelligencia hatalmas veszélyeket jelent“ a zenészek magánélethez való jogaira, személyazonosságára, művészetére és megélhetésére nézve, a dolgozó zenészekre gyakorolt pénzügyi hatása pedig egyenesen „katasztrofális lehet“.

Az emberi kreativitás elleni támadást meg kell állítani

– jelentik ki a levélben.

„Védekeznünk kell a mesterséges intelligencia zsákmányszerző felhasználása ellen, amely ellopja a hivatásos művészek hangját és képmását, sérti az alkotók jogait, és tönkreteszi a zenei ökoszisztémát. Felszólítjuk az összes fejlesztőt, techcéget, platformot és digitális zenei szolgáltatást, kötelezzék el magukat, hogy nem fognak olyan MI-zenét generáló technológiát, tartalmakat, eszközöket fejleszteni vagy alkalmazni, amelyek aláássák vagy helyettesítik a dalszerzők és művészek emberi kreativitását, vagy megtagadják tőlünk a munkánkért járó tisztességes díjazást“ – írják.

A teljes szöveg itt érhető el.