2024.3.28 15:26
Olvasási idő 1:02
Krajnyák Petra

Nem a Google Térkép romlott el, csak szigorúbb uniós szabályok léptek életbe

UROPE EURÓPAI UNIÓ GOOGLE INTERNET

A hiba nem a telefonunkban, hanem az EU digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének előírásaiban keresendő.

A Google keresőjében eddig a keresett címet a találati lista tetején egy kis térkép is mutatta. Talán többeknek is feltűnt, hogy ez a funkció már nem elérhető, valamint erre rákattintva már nagyobb térképes nézetben sem tudunk útvonalat tervezni a Google Térképen. Ugyan megjelenik egy kis térkép, de csak kép formájában, se rákattintani, se belenagyítani nem lehet. A hiba azonban nem a telefonban keresendő. 

Ahogy a Telex cikke emlékeztet: a szigorúbb uniós szabályozásoknak köszönhetően a nagy techcégeknek március elejétől egy sor változtatást kellett bevezetniük a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet (DSA) miatt. A Google, illetve anyacége, az Alphabet is bekerült a „kapuőrök” közé, vagyis is az új előírások betartására kötelezett, a digitális gazdaságban kiemelt szerepet betöltő cégek közé. Az Amazon, az Apple, a TikTok mögött álló ByteDance, a Facebookot és az Instagramot működtető Meta és a Microsoft mellett már a legnépszerűbb keresőoldalra is az igazságos és nyílt versenyt biztosító szabályok vonatkoznak.

Kiemelt tartalom
Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat 3 nappal ezelőtt

Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének, a Digital Services Act (DSA) előírásainak minden online platformnak, webáruháznak és keresőnek meg kell felelnie. A kötelezettségek közé tartozik többek között a felhasználóbarát mechanizmusok biztosítása, a szigorúbb moderálás, egy belső panaszkezelő rendszer biztosítása és a tartalomeltávolítás megindoklása a felhasználónak. Ezen felül tilos a felhasználók önálló döntőképességét torzító „sötét megoldások” (dark pattern) alkalmazása, mint a megtévesztés vagy egy előfizetés indokolatlanul nehéz lemondása.

A Google Térkép esetében ez azt jelenti, hogy a mutató linkeket eltávolították, hogy a Google ne részesíthesse előnyben a saját szolgáltatását a riválisok hasonló szolgáltatásaival szemben azáltal, hogy a saját keresőjéből közvetlenül a saját térképére irányít. Ugyanakkor ezek a szabályok csak az Európai Unión belül érvényesek.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.