2024.3.25 16:04
Olvasási idő 0:50
Maier Péter

Egy kolumbiai egyetem épülete úgy fog kinézni, hogy még az ELTE BTK-sok is megirigyelnék

DESIGN EGYETEM ÉPÍTÉSZET

A kolumbiai Universidad Ean magánegyetem kampusza egészen különleges építészeti remekmű lesz.

A Heatherwick Studio bemutatta egy Bogotá központjában található egyetem új épületének terveit. A Kolumbia fővárosában lévő Universidad Ean magánegyetem kampusza annyira gyönyörű lesz, hogy nincs egyetemista, aki ne irigyelné meg. (Vagy?)

Így fog kinézni az egyik egyetemi kampusz a kolumbiai BogotábanÍgy fog kinézni az egyik egyetemi kampusz a kolumbiai BogotábanÍgy fog kinézni az egyik egyetemi kampusz a kolumbiai Bogotában
Galéria megtekintése
(3)

Az új épület hét emelet magasra emelkedik, és rengeteg helyet biztosít az alkalmazott művészeti iskolába beiratkozó hallgatóknak.

Azonnal felismerhető lesz a színes, fonott oszlopokból és nyitott teraszokból álló homlokzati kialakításnak köszönhetően. Az épületnek különösen ezt a részét a helyi kézműves hagyományok ihlették, és a Werregue néven ismert kosárfonás-technikát idézi meg. Ez a szövésnek egy olyan formája, amely csak a kolumbiai Wounaan őslakos közösségben honos.

„A kreativitás Bogotá városának szerves része. Mindenhol ezt látjuk“ – mondja Eliot Postma, a csoport vezetője és a Heatherwick Studio partnere.

Azt szeretnénk, ha a diákok már azelőtt büszkék lennének az egyetemükre, hogy beléptek az épületbe, és egy olyan közterületen keresztül érkeznének, amely a járókelőknek egy barátságos közösségi oázist kínál a kemény városi környezet közepén

– fogalmaz Postma.

Amellett, hogy a helyi kézművességből merítkezett, a stúdiót Kolumbia biodiverzitása, valamint Bogotá attitűdje is inspirálta, a város ugyanis a fenntartható fejlődésről szóló diskurzus élén áll.

Az épületet a stúdió az Instagram-oldalán osztotta meg, és meglehetősen vegyes visszajelzéseket kapott. Az egyik kommentelő szerint „olyan, mintha a mesterséges intelligencia generálta volna a 'színes', 'túlméretezett', 'maximalista', 'eltúlzott', 'pasztell' kulcsszavakra“. Ti mit gondoltok?

Felmérés:
Járnál egyetemre, ami így néz ki?
Határozottan, tök jó fless.
Isten ments, hogy néz ez ki?
Határozottan, tök jó fless.
83 %
Isten ments, hogy néz ez ki?
17 %