2024.3.21 15:20
Olvasási idő 0:58
Szöllősi Anna

Válságból remény: digitális újítás nyújt lelki segítséget az ukrán menekülteknek

UROPE HÁBORÚ MENTÁLIS EGÉSZSÉG UKRAJNA

A Mental Health Support for Ukrainian Refugees (MESUR) projekt célja, hogy a háború elől menekülő – és az ebből eredő pszichológiai nehézségekkel küzdő –milliónyi embernek lelki támaszt nyújtson.

A részben EU-s finanszírozásból megvalósuló Mental Health Support for Ukrainian Refugeest hat európai ország – Lengyelország, Magyarország, Németország, Bulgária, Görögország és Észtország – szakértője vezeti Ulrich Hegerl professzor irányításával.

A MESUR a kognitív viselkedésterápián alapuló iFightDepression digitális felülettel nyújt azonnali mentális támogatást, missziója a PTSD-vel, traumával vagy gyásszal küzdők segítése, valamint az Európában elérhető mentális egészségügyi szolgáltatások hiányának pótlása.

Magyarországon a MESUR projekt több oldalról igyekszik elérni az ukrán menekülteket: a VEA szervezet dolgozik az NGO-kkal mint elsősegélynyújtókkal a krízishelyzetben, egyházi szervezetekkel, valamint nagy nemzetközi szervezetekkel, hogy javítsa a menekültek mentálhigiénés állapotát. Ez a tevékenység az ország minden részére és a határokon túlra is kiterjed. Meg vagyunk győződve róla, hogy ez a digitális mentális egészségügyi eszköz egy jobb életminőséget nyújthat a rászorulók számára

– nyilatkozta a projektben résztvevő dr. Zsák Éva.

Piotr Toczyski, a Maria Grzegorzewska Egyetem professzora és a MESUR projekt tagja szerint létfontosságú, hogy tanuljunk egymástól a depresszió kezelésére szolgáló digitális egészségügyi eszközök segítségével. „A menekültekre összpontosítunk, de az eszközök elérhetők a helyi, anyanyelven beszélő emberek számára is. A magyar csapat tanul Lengyelországtól, a lengyel csapat pedig Magyarországtól ebben a nemzetközi együttműködésben“ – mondta.

Kiemelt tartalom
Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával 2024.4.21 9:02

A depresszió, szorongás és trauma kezelésére szolgáló alkalmazás a lelki kihívásokkal szembenéző ukrán menekültek számára ad reményt, illetve megszünteti a pénzügyi és nyelvi akadályokat: ingyenesen, több nyelven is elérhető, ideértve az ukránt, oroszt és magyart is. Az alkalmazás használható egyénileg, illetve szakmai támogatás kiegészítéseként is, ezzel segítve azokat a menekülteket, akiknek szükségük van hozzáférhető mentális egészségügyi támogatásra.

Az iFightDepression felületét itt tudod elérni.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.