2024.3.13 16:33
Olvasási idő 0:59
Szécsi Krisztián

217 millió forintból épült félméteres nádkilátó a Balatonnál, csak épp a körülötte lévő nádast is legyalulták

KÖZÉLET BALATON MAGYARORSZÁG

Az építményre Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet, akinek a posztja szerint ez a beruházás egy nagyobb projekt előkészületeinek ágyazhat meg.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a legfrissebb Facebook-posztjában egy újabb magyar kilátó mérnöki megoldásaira hívja fel a figyelmet. Ám ezúttal nem egy lombkoronasétányt, hanem egy nádkoronasétányt kaptunk mintegy 217 millió forintból a Tihany melletti Örvényesen.

Na, itt a legújabb FÉLMÉTERES KILÁTÓ, 217 MILLIÓ FORINTÉRT, a Tihany melletti Örvényesen. A változatosság kedvéért ez egy „nádkorona“ sétány, bár a zavaró nádast itt is gondosan kiírtották. Az egész pont olyan tökéletesen értelmetlen, mint amilyennek látszik, hiszen egyrészt a néhány méterre fekvő strandról ugyanilyen tökéletes a kilátás Tihanyra. Másrészt a nádast éppen megszűntetik azzal, hogy a „kilátó“ másik oldalán meglevő, eddig a nádasban megbújó csónakkikötőt kiviszik a partig

– írja Hadházy a bejegyzésben.

A posztban a politikus meg nem nevezett forrása több ponton is megkérdőjelezi a létesítmény létjogosultságát, kezdve azzal, hogy a sétány körüli nádat és fákat lekaszálták, illetve elfűrészelték, egészen odáig, hogy a sétány nevét adó mocsári csorbókát az építés alatt – ha még élt itt egyáltalán – nagy valószínűséggel kiirtották.

A beruházás részeként megvalósuló mólóhoz kikötni nem lehet, a vízfelszínhez képest túl alacsonyan is van, így hullámzás idején funkcióját vesztheti, idő előtt elkorhadhat, de egy hidegebb télen akár a zajlás is elviheti – állítja Hadházy informátora.

A forrás szerint a beruházás egy nagyobb projektnek ágyazhat meg. „Az EU-s bohóckodáshoz (...) nem kellett volna ekkora területen kiirtani a nádat (sőt!). A nádirtás ugyanis megnyitotta a partot a tervezés alatt álló hotel irányába a csónakkikötő átépítése címkével. Ugyanis az újonnan épült mólóval körbekerített, régi csónakkikötőt (ami eddig a nádban volt elrejtve) áthelyezik a part irányába“ – írja.