2024.3.8 16:08
Olvasási idő 1:44
Krajnyák Petra

Megint romlott a nők helyzete a munka világában egy friss kutatás szerint

TÁRSADALOM EGYENJOGÚSÁG EGYENLŐTLENSÉGEK MUNKA NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉG NŐNAP

Ismét aggasztó eredményeket hozott az Avon munkaerőpiaci felmérése, amelynek résztvevői szerint a nemek közötti egyenlőség tovább romlott a munka világában.

Habár bizakodásra adhatott okot a Világgazdasági Fórum (WEF) 2022-es jelentése, amely szerint a nemek közötti globális szakadék 68,1 százalékkal csökkent a korábbi évben, az Avon legújabb kutatása mégis lesújtó eredményeket tartalmaz. A globális szépségmárka a nemzetközi nőnap alkalmából megismételte tavalyi, a nemek közötti egyenlőség helyzetét vizsgáló kutatását, és kiadta második jelentését, amely a nők helyzetének romlását jelzi.

A cég által készített, Global Progress for Women Report című jelentés hét országban, több mint hétezer nő véleménye alapján készült. A 2023-ban végzett kutatás utókövetéseként, 2024-ben ismét megvizsgálták a nemek közötti egyenjogúság megvalósulásának alakulását. Az adatok aggasztó módon – még ha kis mértékben is, de – általános visszaesést mutatnak.

A megkérdezett nők szerint a nemek közötti egyenlőség elérésének kulcsfontosságú területein – beleértve a fizetést, a lehetőségeket, a döntéshozatalt és az általános biztonságérzetet – az előrelépés hiánya, sőt, egyes esetekben visszalépés tapasztalható. Általánosságban nőtt azon nők aránya, akik szerint sztereotípiák akadályozzák az esélyegyenlőség megvalósulását.

A nőknek egyenlőségre van szükségük a munka világában

A kutatásban szereplő munkavállalással kapcsolatos kérdések jelentős részében visszaesés tapasztalható a tavalyi évhez képest. A megkérdezett nők szerint a hátrányos megkülönböztetés egészen a munkapiacra lépésüktől kezdve végigkíséri életüket.

Növekedett azok száma, akik úgy érzik, hogy az iskolából kikerülve kevesebb lehetőség áll rendelkezésükre, mint férfi társaiknak. Emellett a megkérdezettek ugyancsak visszaesést tapasztaltak a bérezés, a betölthető munkakörök és az elérhető vezetői pozíciók kapcsán is. Valamint több nő szerint mutatkozik eltérés a nők és a férfiak között jövedelem terén is.

A 2024-es kutatásban részt vevő nők közel harmada érezte úgy, hogy a munkáltatók sztereotípiák alapján határozzák meg, nőként milyen munkakörök betöltésére alkalmasak. Ugyancsak nőtt azoknak a nőknek a száma, akik szerint az üzleti életben való képviselet a férfiaknak kedvez, illetve akik úgy látják, a nők nehezebben nyernek el vezető pozíciókat.

Kiemelt tartalom
Homeschooling: nem annyira káros az otthonról tanulás, de közben mégis Homeschooling: nem annyira káros az otthonról tanulás, de közben mégis 2024.3.21 18:48

A megkérdezettek szerint a nők által indított egyéni vállalkozások helyzete is romlott az elmúlt évhez képest, pedig a saját vállalkozás indításával járó rugalmasságot és autonómiát kereső nők száma egyre növekszik. A két kutatásban a megkérdezett nők több mint fele egyetértett azzal, hogy akadályok állnak vállalkozóvá válásuk útjába.

A nőknek biztonságra van szükségük

A megkérdezettek csaknem háromnegyede nem érzi magát biztonságban, ha éjszaka egyedül sétál közterületen, 43 százalékuk fél a tömegközlekedési eszközökön, 55 százalékuk pedig félelmet érez akkor is, ha egyedül ül taxiba.

A nők több mint egyharmada érezte már kényelmetlenül magát a munkahelyén nemi megkülönböztetés miatt, 17 százalékukkal fordult elő, hogy nem érezte magát biztonságban, 16 százalékuk pedig volt már zaklatásnak kitéve.

Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Világnapja Forrás GETTY IMAGES

A munkahely azonban menedéket is jelenthet a nők számára: 5-ből 2 válaszadó a munkahelyét menedéknek vagy biztonságos helynek tekintette, ahova elszabadulhat az otthoni konfliktusokból vagy bántalmazástól. Ezen túlmenően a nők több mint egyharmadának volt olyan kollégája, aki otthoni bántalmazásról számolt be neki.