2024.3.6 16:07
Olvasási idő 0:42
Szécsi Krisztián

Kínai rendőrök is járőrözhetnek majd Magyarországon

KÖZÉLET KÍNA MAGYARORSZÁG RENDŐRSÉG

A Belügyminisztérium azzal indokolja a megegyezést, hogy így javítható Magyarország idegenforgalmi területeinek biztonsága. A megállapodás kritikusai szerint azonban egészen más okok húzódhatnak meg a háttérben.

Kínai rendőrök járőrözhetnek majd a jövőben Magyarországon, állapodott meg Pintér Sándor belügyminiszter a kínai közbiztonsági miniszterrel.

Forrás Diego Fiore/ Getty Imags

Ahogy a Belügyminisztérium a Telex megkeresésére közölte: „a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet”.

A kooperáció azért jön létre, hogy a közös rendőrszolgálattal javítsák a két ország idegenforgalmi területeit a legfelkapottabb időszakokban. Hasonló együttműködésre már korábban is volt példa, hiszen több magyar rendőr végez szolgálatot a horvát tengerparton, sőt osztrák rendfenntartók a Balaton környékén is szoktak járőrözni.

Az Euronews szerint a megállapodás kritikusai attól tartanak, hogy Kína az ide csoportosított rendőrökkel a Magyarországon élő állampolgárait ellenőrizné. A Safeguard Defenders (SD) emberi jogi szervezet a munkája során több illegális külföldi kínai rendőrőrsre derített már fényt.

A Telex egy korábbi cikkében azt írta, hogy Józsefvárosban és Kőbányán működik két rendőrségi szolgáltató központ, amelyekben papíron adminisztratív ügyeket intéznek. Az SD szerint azonban a kínai állam ezekkel a kitelepülésekkel figyelné a külföldi kínai közösségeket. A Belügyminisztérium tagadja, hogy léteznének ilyen kínai őrsök Magyarországon.