2024.4.7 10:33
Olvasási idő 8:02
Krajnyák Petra

Flordelis de Souza, az 55 gyerekes családanya, politikus és gospelénekesnő, aki adoptált gyerekeivel ölette meg a férjét

Flordelis de Souza, az 55 gyerekes családanya, politikus és gospelénekesnő, aki adoptált gyerekeivel ölette meg a férjét
Forrás Wikipedia
TÖRTÉNETEK BRAZÍLIA TRUE CRIME

Flordelis dos Santos de Souza és férje, Anderson do Carmo igazi álomcelebpárnak tűntek. Az illúzió azonban szertefoszlott, miután kongresszusi képviselőnő arra utasította gyermekeit, hogy öljék meg férjét.

Flordelis dos Santos de Souza képviselőnő makulátlan politikai imidzsével egész Brazília szívébe belopta magát. Az 55 gyerekes családanyja egész politikai karrierjét a keresztény értékek képviseletének és a gyerekek jogainak szentelte. Lelkipásztor férjével, Anderson do Carmoval hat megatemplomot vezettek a brazil evangélikus egyház álompárjaként. A látszólag tökéletes élet illúziója azonban szertefoszlott, miután Anderson do Carmot meggyilkolták és Flordelis az elmúlt évek egyik legkomplikáltabb gyilkossági ügyének középpontjába került.

Flordelis dos Santos de Souza Forrás Wikipedia

A házaspár 2019. június 16-án hajnali négykor érkezett meg Rio de Janeiro közelióében található Niteróiban lévő otthonukba. Ekkorra már nyugtalanító pletykák kerültek a család életéről, a házaspár randizási szokásaikról, a rossz nyelvek szerint sokszor swinger-, és más szexklubokba látogattak. Anderson még az autóban szeretett volna pár emailt elküldeni, majd a kamerák tanúsága szerint Flordelis mosolyogva beséltált a kocsifeljárón birtokukra, ahol férjével, 52 adoptált és három vérszerinti gyerekével élt. Hirtelen fegyverropogás törte meg az éjszaka csendjét.

Kiemelt tartalom
Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását 2024.4.21 9:32

Az egész ház felriadt, több gyerek is az autóhoz rohant, ahol a harminc lövési sérülést elszenvedett Andersont feküdt. A legtöbb golyó ágyék tájon érte, emiatt már a nyomozás kezdetén felmerült, hogy gyilkosa erős ellenszenvet táplált iránta.

Mágia

Flordelis dos Santos de Souza a mély szegénységből küzdötte fel magát, a drogcsempészek, erőszak és futtatók melegágyaként ismert Rio de Janeiró-i favellából. Az egyik legveszélyesebb nyomornegyedben, a Jacarezinhoban (Kis Krokodil)  nevelkedett négy testvérével. Gyerekkoráról elbeszéléseiből, kampánybeszédeiből és városi legendákból értesült a nyilvánosság, a gyilkosságot övező médiacirkusz pedig különösen nagy hangsúlyt fektetett a természetfelettiről, mágiáról szóló elbeszélésekre. Kapcsolatát a fekete mágiával és képességeinek valódi természetét nem bizonyították, így a következő bekezdések hatványozott megkövetelik a kritikus gondolkodásmódot.

Anyját, Carmozina Mottát a Kis Krokodil boszorkánya néven ismerték a környékbeliek, ugyanis a városi szóbeszéd szerint mágiával tartotta el családját. A beszámolók szerint rítusai alatt ismeretlen nyelveken beszélt, olykor sziszegett ördögűzésnek tűnő eljárásai során, gyerekei közül csak Flordelis figyelte érdeklődve anyját munka közben, akitől állítólag megtanulta a mágia alapjait.

Kiemelt tartalom
A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? 2024.3.21 19:41

Az elbeszélések szerint úgy tett szert képességeire 17 éves korában, hogy megfürdött halott fivére vérében, majd mágikus eszköztárát átadta később lányának is. Carmozina erőszakos férjétől menekült el mágikus képességeiről ismert bátyjához, aki félresikerült abortáló varázsitalával megölte héthónapos terhes feleségét. A babát Carmozina megmentette. Egyik nap arra ért haza, hogy bátyját brutálisan meggyilkolták: darabokra vágva, vére egy vödörbe lecsapolva. Ekkor fürdött meg bátyja vérében, hogy megszerezze mágikus képességeit, majd elmenekült a babával, Flordelis de Souza unokatestvérével, akiből mostohanővére és egyben nemezise lett.

Többek állítása szerint egy éjjel hatalmas vihar tombolt, amikor lyukas, beázott tetejű házuk ajtaján egy férfi dörömbölt és könyörgött Carmozinának, hogy gyógyítsa ki végstádiumú tüdőrákjából, különben meghal. Az asszony a férfit egy székre ültette a szoba közepén és könyörgött az isteneknek, hogy űzzék ki belőle a betegséget okozó démonokat. Erre egy hatalmas darab szakadt le a plafonból és kisebb vízesés zúdult a férfira, aki transzba esve rázkódott, majd hirtelen mintha mi sem történt volna, energikusan felpattant. Másnap látszólag makk egészségesen biciklizett a favellában, majd váratlanul meghalt. Temetésén azonban két nő is megjelent, mint a férfi kizárólagos özvegye, gyerekei anyja, így kisebb perpatvar alakult ki a szertartáson.

Carmozina így azzal indokolta a rítus sikertelenségét, hogy a férfi élete tele volt bűnnel, a közösség pedig hitt neki.

Gyerekkor

Flordelis Az 1961. február 5-én született anyja, Carmozina és második férje gyerekeként. Szintén a bűntény nyomán derült fény arra, hogy tizenkét éves korában szerelmes lett 32 éves szomszédjukba, az évek alatt pedig közel kerültek egymáshoz. Anyja csak azzal a feltétellel hagyta jóvá a kapcsolatot, hogy a házasságig nem létesíthetnek szexuális kapcsolatot, mivel az bűnös tevényekség. Csakhogy a férfi elhitette a kislánnyal, hogy csak a tradicionális közösülés minősül bűnnek. Nem tudni önként, vagy kényszerből de szexuális kapcsolatot kezdett a férfival.

Kiemelt tartalom
Lacey Fletcher, a nő, akit szülei hagytak elrohadni kanapéjukon Lacey Fletcher, a nő, akit szülei hagytak elrohadni kanapéjukon 2024.3.17 10:06

Mostohanővére azonban tudomást szerzett az ígéret megszegéséről, és mostohaapjának beszámolt róla, abban a reményben, hogy megszerezheti magának a férfit. Csakhogy mostohaapja dührohamot kapott és megfenyegette a férfit, hogy a környékbéli férfiakkal együtt a lelket is kiverik belőle. Flordelis figyelmeztette a férfit, aki rögtön kereket oldott.

A gospelénekesnő

Flordelis állítólag szentül hitt mágikus és egyéb képességeiben. Énekes tehetségét apja temetésén mutatta meg először, ekkor jött rá mennyire élvezi a figyelmet. Ugyanekkor megismerte első férjét, Paolo atyát. Visszaemlékezése szerint 18 éves korában újra találkozott tekintetük a templomban, miközben egy gospeldalt adott elő. Három gyerekük született: Adriano, Simone és Flávio. Házasságuk azonban viharos válással ért véget: Paolo meg volt győződve arról, hogy Flordelis megcsalja, aki pedig családon belüli erőszakkal vádolta férjét.

Három gyerekével az ekkor harmincas éveihez közelítő Flordelis ismét anyjához költözött. A favellából bármilyen segítségre szoruló gyereket befogadott, 1994-ben pedig egyszerre 37 gyermeket „fogadott örökbe“. Jótékonysági munkája és örökbefogadásai hamar felkeltették a média figyelmét, mivel összesen 51 nem biológiai gyerekéből egyet sem fogadott örökbe hivatalosan. Emiatt a rendőrség később emberrablással is megvádolta.

Az egyik első, ily módon „örökbe fogadott“ gyereke s egyben lánya, Simone barátja,  Anderson do Carmo volt. A fiú hiába költözött hozzájuk, továbbra is tartotta a kapcsolatot a biológiai szüleivel. Ez az furcsa dinamika jellemezte mindvégig az egyre bővülő családot. Bár a legtöbb gyerek árva volt, mivel a szüleiket bandaháborúban megölték vagy sorsuk hagyták őket, sokukat egyszerűen nem tudták volna megfelelő körülmények között felnevelni biológiai szüleik, így Flordelishez költöztek. Ugyanakkor gyakran meglátogatták őket eredeti otthonukban.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Edson Xavier (@estacaoimprensa) által megosztott bejegyzés

Amikor Simone szakított Andersonnal, a fiú „anyjánál“ keresett érzelmi támogatást és elhívta a hegyekbe imádkozni, hogy helyreállítsa lelki békéjét. Anya és fiaként mentek fel a hegyre, de szerelmes párként jöttek le a onnan. Anderson ekkor 14, Florelis 32 éves volt. Bár később azt állította, a fiú már nagykorú volt, rengeteg bizonyíték árulkodik arról, hogy közel sem volt az megismerkedésükkor. Pedofília miatt még a templomi közössége is kitagadta egy időre, de gyönyörű hangja miatt visszahívták énekelni. Mivel a fiút sem fogadta örökbe hivatalosan, így 1998-ban a 21 éves Anderson Carmo akadály nélkül feleségül vehette de Souzát.

A politikus

Politikai pályája egy álommal kezdődött, melyet sokszor emlegetett kampányai során. Álmában egy fehér papíroklapokkal teli utcán ácsorgott egyedül, majd hirtelen széltámadt és a papírok lebegni kezdtek körülötte. Megragadott egyet: saját fotóját látta rajta, négy számmal. Ez volt a jövőbeli kampánya szórólapja, az álomból pedig azt a következtetést vonta le, hogy Isten akarja őt elindítani a választásokon.

A brazil Flordelis dos Santos pózol 50 gyerekével - négy saját és további 46 örökbefogadott - otthonukban, Niteroi-ban, a Rio de Janeirói-öböl túloldalán, Brazíliában, 2009. október 21-én. - A brazil kongresszusból kiutasították a férje meggyilkolásában játszott állítólagos szerepe miatt. Forrás (AFP via Getty Images)

Politikai céljai közé tartozott az adoptálási folyamat felgyorsítása, hogy minél több gyereket minél hamarabb szerető otthonba jutasson. Mivel az anyaságról, család fontosságáról egy nagycsaládos, vallásos, rengeteg utcagyereket „adoptáló“ egykori tanár, lelkész és gospelénekesnő szónokolt, hitelességét kevesen kérdőjelezték meg. 2004-ben Flordelist még elbukott a São Gonçalo-i városi tanács választásán, majd 2016-ban polgármesterjelöltjeként is megmérettette magát. 2019-től 2021-ig a képviselőházban Rio de Janeirót képviselte, miután a 2018-as választásokon 196 000 szavatott szerzett.

Kiemelt tartalom
Egy karizmatikus vezető, egy radikális szekta és tömeges öngyilkosság 900 halottal – Ez volt a jonestowni mészárlás Egy karizmatikus vezető, egy radikális szekta és tömeges öngyilkosság 900 halottal – Ez volt a jonestowni mészárlás 2024.2.18 9:09

Nemcsak a gyerekjogok legfőbb szószólójaként tetszelgett. Hat hatalmas templomot nyitott férjével és ott tartott összes istentiszteleten jótékonysági koncertet adott. Ahogy népszerűsége dagadt, nagy, tehetős közönségre tett szert, így minden hónapban 182 millió forintnak megfelelő adományt gyűjtött össze rászoruló gyerekeknek.

De Souza politikai kampányának szerves részét képezte megismerkedésük története is, arról, hogyan lett a tiszteletből szerelem, majd abból házasság. A férj hangoztatta, milyen aktívan támogatta felesége karrierjét, mivel csak így tudja elnyerni a szívét. Do Carmo karizmatikus egyházi vezető lett, de Souza karrierje pedig gospelénekesként, majd politikusként is virágzott. Egyszerre képviselték nyers valóságot és a nyomorból kivezető utat. A talkshow-k visszatérő vendégeiként ezt megható történetekkel támasztották alá, amelyek mindig arról szóltak, hogyan kuporogtak egy két szobás lakásban Flordelis anyjával és két tucat örökbefogadott gyerekükkel.

A gyilkosság

Amikor 2019 júniusában Anderson holttestét több mint 30 golyóval átlőve találták meg a Niteróiban lévő lakóhelyükön, nyugtalanító részletek kezdtek kiderülni a család életéről. Egyre több pletyka kapott szárnyra a házaspárról a gyilkosság után, valamint az örökbefogadott gyerekek vallomásai hamar lerombolták de Souza imidzsét.

Állítólag kedvenc swingerklubjaikban saját privát lakosztállyal rendelkeztek és olykor adoptált gyerekeiket is magukkal vitték. A gyerekek szerint a képviselőnő kegyeiért folyamatosan versenyezniük kellett: De Souza próbák elé állította őket, hogy bizonyítsák szeretetüket. Elmondásuk szerint hófehér ruhába öltöztetve hetekre elzárták őket egy sötét szobába, ezalatt napi kétszer kaptak vizet és nyers zöldséget.

@stephaniesooyt

Was the Congresswoman performing dark magic?

♬ original sound - StephanieSoo

Állítólag a legkiváltságosabb gyerekek alkották a A-listások csoportját, ahova a  biológiai gyerekek és az arra méltó befogadott gyerekek kerülhettek be. Az első osztályú gyerekek külön szobával rendelkeztek, a legjobb, legváltozatosabb ételeket ehették és, a szülők mellett, csak nekik volt kulcsuk a lelakatolt hűtőhöz. A szomszédok beszámolói szerint mindig ápoltan, szép ruhákban látták őket, a többi, „átlagos“ gyerek viszont rossz állapotban, túl- vagy alulméretezett ruhákban mutatkoztak. Munkával kellett hozzá járulniuk a háztartáshoz, amit ha megtagadtak, állítólag baseball-ütővel verték meg őket.

Kiemelt tartalom
Fejezetek a magyar kriminalisztika legmélyebb bugyrából: Jancsó Ladányi Piroska, a kéjvágytól vezérelt sorozatgyilkos Fejezetek a magyar kriminalisztika legmélyebb bugyrából: Jancsó Ladányi Piroska, a kéjvágytól vezérelt sorozatgyilkos 2024.2.11 9:51

Szintén az egyik gyerek beszámolójából derült ki, hogy, aki ellenszegült Flordelisnek, azt egyenesen ördögnek nevezték és ehhez „méltó“ bánásmódban részesült. Így érthető módon, a gyerekek egy része hamarosan nem anyaként tekintett rá. Vallomásaikban a Vénusz légycsapójához hasonlították, mely először ártatlannak, érdekesnek és vonzónak tűnik, majd áldozatait magához édesgeti, hogy lassan kiszívja belőlük az életet. 

A gyerekek egy része a jobb, fényűző élet reményében önként fordult a házaspárhoz, de sokszor maga Flordelis kopogtatott be szegény családokhoz, hogy adják neki gyerekeiket. Csecsemők és hánytatott sorsú tinik megmentőjeként élt a köztudatban, de az interjúkban a boldogan nevető gyerekeket valójában verbális, lelki, fizikai és szexuális abúzus érte minden nap. Az utcáról érkező gyerekeket tisztító rítus keretében megfürdette: velük tartott a zuhanyzóba, ahol molesztálta őket. Állítólag, aki ellenállt, azokat kidobta a házból. Olyan vádak is elhangzottak, hogy a befogadott gyerekeket arra bátorította, hogy randizanak egymással, valamint politikai támogatóinak és lelkészeknek ajánlotta fel szexjátékként a kiskorú fogadott lányait.

Sokaknak úgy tűnt, hogy egész személyisége és politikai imidzse az utcagyerekek befogadására épült. Bár akadtak kritikusai, az idők előrehaladtával köztiszteletben álló személy lett. Mindezt nagyban megkönnyítette, hogy a gyerekeknek tragikus háttértörténeteket kreált. Az egyik ilyen elbeszélésében állította, hogy a candeláriai mészárlástól megmenekült fiatalokat is befogadta. 1993. július 23-án éjjel nyolc hajléktalant, köztük hat kiskorút ölt meg egy csapat férfi a Candelária templom mellett, mely az utcagyereke körében népszerű ideiglenes otthonként szolgált. A férfiak közül többen a rendőrség tagjai voltak, s ugyan bíróság elé állították őket, de csak két elkövetőt ítéltek el.

A kongresszusi képviselőnő gyerekei beszámolója alapján feketemágiával igyekezett biztosítani hatalmát. Elmondásuk szerint, hogy parancsolni tudjon egy adott személynek, egy lábosban mézet, sárgadinnyét és kristálycukrot melegített fel, a rotyogó keverékbe pedig két darab papírfecnit dobott, egyiken a rítust végző, másikon az irányítandó személy neve szerepelt. Közben elképzelte, hogy minden érzelmét, mozdulatát, tettét képes befolyásolni. A varázslat sikeréért ezután 7 napig imádkozott.

Kiemelt tartalom
A Horthy-korszak fekete özvegyei: A tiszazugi méregkeverő asszonyok, akik arzénnal küldték másvilágra családtagjaikat A Horthy-korszak fekete özvegyei: A tiszazugi méregkeverő asszonyok, akik arzénnal küldték másvilágra családtagjaikat 2024.1.28 10:39

A gyerekeket is imádkozásra buzdította, hogy megtisztuljanak. Volt amikor körbe állította őket és saját vérükkel biblia részleteket íratott le velük. Állítólag hitt bizonyos dolgok természetfeletti erejében és a testét átjáró fekete mágiában. Egyes beszámolók szerint rituálisan közösült férfiakkal a szerencséért, egyszer pedig befolyásos politikusokat fogadott otthonában, akiket meztelenül, mézzel bevont almákra ültetett, az almákba tűzött cérnaszálak pedig a Flordelis kezében értek össze. 

Az ítélet 

2020-ban az ügyészek vádat emeltek de Souza és 10 másik személy ellen, köztük hat gyermeke és egy unokája ellen. A rendőrség azonban nem tartóztathatta le Flordelist, mivel törvényhozói státusza mentelmi jogot biztosít számára. Így a nyomozók arra kérték a kongresszust, hogy de Souzat fosszák meg parlamenti státuszától.   

 

A képviselőnő egyik biológiai fiát, Fláviot, és a házaspár egyik örökbefogadott fiát, Lucas Cézar dos Santos Souzát néhány órával a gyilkosság után letartóztatták. Előbbi a rendőrségnek először azt mondta, hogy hat lövést adott le apjára, de később visszavonta a vallomását. Utóbbi bevallotta, hogy ő vásárolta a gyilkos fegyvert. 2021-ben mindkettőjüket bűnösnek találták, és jelenleg is börtönben vannak. Flordelis de Souza biológiai lányát, Simone dos Santos Rodriguest szintén bűnösnek találták do Carmo meggyilkolásában és 31 évre ítélték.

A tárgyaláson tanúskodók szerint a házaspár a vagyonuk feletti rendelkezési jogon különbözött össze, a vita pedig odáig fajult, hogy Flordelis saját gyerekeivel akarta megöletni férjét. Egyik befogadott fiuk azt vallotta, hogy apja annyi pénzzel rendelkezett, amelyből a számlákat és más fenntartási költségeket ki tudta fizetni, a többit anyja megtartotta személyes használatra. Nem világos, hogy mikor mérgesedett el kapcsolatuk, de a bírósági tárgyaláson a politikust legalább hat sikertelen, mérgezéses gyilkossági kísérletben is bűnösnek találták. 2022 novemberében a bíróság 50 év börtönbüntetést szabott ki a gyilkosságot kitervelő Flordelisre.

Bár Flordelis fenntartotta, hogy szerette a férjét, és tagadta, hogy megrendelte volna a gyilkosságot, azzal védekezett, hogy a férfi bántalmazta őt és más családtagokat.

„Nagyon nehéz beszélnem (erről), de (ami történt), az az otthonomban történt visszaéléseknek tudható be.“

– mondta a bíróságon könnyek között. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!