2024.3.2 12:52
Olvasási idő 0:36
Krajnyák Petra

Maradhat a Libri polcain Benedek Ágota könyve, melyért megbírságolták az üzletláncot

KULTÚRA BENEDEK ÁGOTA IRODALOM KÖNYV

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve „a szexualitás öncélú ábrázolása” miatt akadhatott fenn az ellenőrzésen.

Tavaly 500 ezer forintra bírságolta meg a Librit a Pest Vármegyei Kormányhivatal, vizsgálatuk szerint ugyanis összesen hét kiadványnál nem tartották be az árusításra vonatkozó szabályokat. Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyvét az ajánlott könyvek kiemelt polcán helyezték el, ezt azonban a reklámtörvényben foglaltakkal összeegyeztethetetlennek találták.

Ugyan nem jelenik meg a kötetben a törvény által kifogásolt témák közül sem a homoszexualitás, sem a nemváltoztatás, feltehetően a „szexualitás öncélú ábrázolása“ miatt szabhatták ki az üzletláncra a fél milliós büntetést.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Agota Benedek (@benedekagota)

A Libri a Telex megkeresésére elárulta, hogy a bírság ellenére a kínálatuk változatlan marad, „de az érintett könyvek kihelyezésében a hatályos jogszabályokban foglaltaknak megfelelően“ járnak el. Ennek fényében Benedek Ágota második könyve továbbra is kapható lesz, de valószínűleg lekerül a kiemelt könyvek polcáról.

Benedek Ágota legújabb könyve, az Akkor inkább már most megdöglök már nem a Libri gondozásában jelent meg, hanem a Molnár Geraldine által alapított független könyvkiadónál, a Leányvállalatnál, amelynek a szerző egyben a művészeti vezetője is.