2024.2.29 9:18
Olvasási idő 1:27
Szöllősi Anna

Ezúttal felnőtteknek szóló könyvek miatt bírságolták meg a Librit, magyar szerző is érintett

KULTÚRA BENEDEK ÁGOTA BÍRSÁG KÖNYV LIBRI LMBTQ

A könyvbírságolási ügyek szintet léptek, és már nem csak a gyerek- és ifjúsági irodalom van célkeresztben. A vegzáló hatósági ellenőrzés többek között Benedek Ágota "Állva maszturbálok" című könyvét is érintette.

A gyermekvédelmi törvényre hivatkozva eddig főleg azonos neműek szerelmét ábrázoló ifjúsági vagy gyerekirodalom esett a fóliázás vagy elkülönítés áldozatául, most viszont felnőtteknek szóló könyvek miatt kapott büntetést a Libri.

A magyar parlament 2021-ben fogadta el az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt, ami eredetileg a pedofil bűnelkövetőkről szólt, de menet közben kiegészült egy olyan részlettel, amely azt szabályozná, hogy a különböző szexuális orientációkról szóló információk ne juthassanak el a 18 éven aluliakhoz.

A Magyar Narancs írta meg, hogy tavaly decemberben újabb büntetést kapott a Libri, ezúttal felnőtteknek szóló könyvek miatt. Az értesülést a cég megerősítette, válaszukban azt írták: „a Pest Vármegyei Kormányhivatal 2023 decemberében 500.000 forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Libri Könyvkereskedelmi Kft. terhére és arra kötelezte a kereskedőt, hogy a kiadványok kihelyezésekor kereskedelmi egységeiben tartsa be a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 2010/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 20/A. §-ában foglaltakat, figyelemmel a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 8.§ (1)-(2). bekezdésére is. A fogyasztóvédelmi ellenőrzéssel érintett kiadványok Kurimay Anita: MelegBudapest; Bella Mackie: Hogyan öld meg a családod; Benedek Ágota: Állva maszturbálokSzorongásnapló; Mame: TharnType Story 1-5. – Gyűlöletből szerelem; Bacteria: A tale of the thousand stars 2. Megszámolok veled ezer csillagot; Bitter Sweet: Sotus Extra - Igaz szerelmünk története; Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 2. voltak.”

Kiemelt tartalom
A fóliázás csak a kezdet: az összes LMBTQ-könyvet eltávolíthatják több tucat Libriből A fóliázás csak a kezdet: az összes LMBTQ-könyvet eltávolíthatják több tucat Libriből 2023.7.20 14:01

A portál kiemeli Benedek ÁgotaÁllva maszturbálok című könyvét, ami kifejezetten egy felnőtteknek szóló úgynevezett szorongásnapló. A mű „a szexualitás öncélú ábrázolása” miatt akadhatott fenn az ellenőrzésen, mivel abban egyáltalán nincs jelen a törvény által említett olyan tartalom, ami „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”. A büntetést az vonhatta maga után, hogy a Libri egyik budapesti üzletében az egyébként a Libri Kiadó által megjelentetett kötetet az ajánlott könyvek kiemelt polcán árusították, amit az ellenőr a reklámtörvényben foglaltakkal összeegyeztethetetlennek talált.

Azt hiszem, nem tudom már több dologgal kommentálni ezt az ügyet, mint eddig: lehangoló és abszurd, hogy megint arról beszélgetünk, hogy egy könyv, az én könyvem ajánlása büntetést von maga után. És hát igaz, ami igaz: hiszek az öncélú szexualitásban! Éles gesztus, hogy felfigyeltek rá!

– reagált a történtekre Benedek Ágota.

A Rumbarumbamm és az Állva maszturbálok szerzőjével korábban a Refresher is interjúzott, cikkünket itt olvashatjátok:

Kiemelt tartalom
Milyen egy író átlagos napja? „Vér, izzadás, hányás-hasmenés” – Interjú Benedek Ágotával, az Állva maszturbálok szerzőjével Milyen egy író átlagos napja? „Vér, izzadás, hányás-hasmenés” – Interjú Benedek Ágotával, az Állva maszturbálok szerzőjével 2023.5.14 10:42