2023.7.20 14:01
Olvasási idő 1:09
Kovács M. Dávid

A fóliázás csak a kezdet: az összes LMBTQ-könyvet eltávolíthatják több tucat Libriből

KÖZÉLET KÖNYV LIBRI LMBTQ

A Libri könyvesboltjainak közel feléből eltűnhet minden olyan könyv, amelyben megjelenik az azonos neműek szerelme. Nyáry Krisztián szerint a Lírának még jobban fájhat a jogszabály, hiszen zömében vidéki városok belvárosi üzleteivel vannak jelen a piacon.

Magyar könyvesboltok sokaságából, a Libri legforgalmasabb helyeken működő üzleteiből tűnhetnek el azok a kötetek, amelyek bármilyen módon is megjelenítik a homoszexualitást, írja a Telex egy birtokába jutott dokumentum nyomán.

A Libri egyik budapesti egysége Forrás Mohos Márton / 24.hu

A portálhoz eljuttatott, belső használatra szánt lista arra utal, hogy a Libri összeírta, a melegellenes törvény miatt mely könyvesboltjaiban nem árulhatja ezeket a kiadványokat. A jogszabály ugyanis kimondja: ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében oktatási vagy vallási intézmény található, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani – még befóliázva sem.

Kiemelt tartalom
Fóliába csomagolta a Libri a könyveket, amikben LMBTQ-karakter szerepel Fóliába csomagolta a Libri a könyveket, amikben LMBTQ-karakter szerepel 2023.7.7 9:10

Egyelőre nem tudni, hogy az őket ért fogyasztóvédelmi bírság után a könyvesbolthálózat betartja-e a törvényi előírásokat, de ha igen, akkor a Telex szerint a Libri könyvesboltjainak körülbelül feléből, mintegy harminc üzletből teljesen el kell távolítaniuk az LMBTQ-érintettségű könyveket. Hogy ez a lista bővül-e még a közeljövőben, esetleg lekerülhetnek róla egyes könyvesboltok, egyelőre nem világos.

A portál szerint jelentős forgalmat bonyolító üzletekről van szó, budapesti és nagyobb vidéki városok könyvesboltjairól, amelyek városközpontokban, plázákban, közlekedési csomópontoknál szolgálják ki az olvasóközönséget.

Az LMBTQ-könyvek eltűnhetnek például a Libri Nyugati téri, Rákóczi úti, Flórián téri és Móricz Zsigmond körtéri üzleteiből, a könyvesbolthálózat Corvin Plázában és Allee-ban működő egységeiből, valamint Nyíregyházától Zalaegerszegig számos vidéki város Libri-üzleteiből. A vállalatnak jelenleg 56 üzlete lehet összesen Magyarországon.

Nyáry Krisztián szerint a Lírának még jobban fájhat

A jogszabály miatt a 83 magyarországi könyvesboltot üzemeltető Líra is ellehetetlenülhet: a cég kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián szerint elképzelhető, hogy a könyvesboltjaiknak még a Libriénél is nagyobb részére, több mint felére lehet igaz az, hogy 200 méteres körzetében van templom vagy iskola.

Kiemelt tartalom
A Dűne 2 kapcsán: kell-e, hogy az adaptáció kövesse az eredeti művet vagy jó, ha mer változtatni? A Dűne 2 kapcsán: kell-e, hogy az adaptáció kövesse az eredeti művet vagy jó, ha mer változtatni? 2024.3.10 11:44

„A boltjaink jelentős része belvárosi bolt vidéki városokban, ahol az a jellemző városszerkezet, hogy minden ilyen épület közel van egymáshoz“ – mondta a portálnak Nyáry Krisztián. Hozzátette: most a hatóság büntetési gyakorlata alapján próbálnak tisztábban látni, milyen könyveket kifogásolhatnak, mi minősül „öncélú szexualitásnak“.