2024.2.26 18:29
Olvasási idő 1:18
Kovács M. Dávid

Hivatalos: Sulyok Tamás lesz Magyarország új köztársasági elnöke

KÖZÉLET KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK MAGYARORSZÁG POLITIKA SULYOK TAMÁS

Az új államfő jövő kedden lép hivatalba, ő lesz a hetedik köztársasági elnök a rendszerváltás után. Azt ígéri, kegyelmi ügyekben a legteljesebb transzparencia híve lesz.

Hétfő este megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki egyedüli jelölt volt a tisztségre, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.

Sulyok Tamás lesz Magyarország új köztársasági elnöke
Sulyok Tamás lesz Magyarország új köztársasági elnöke Forrás Mohos Márton / 24.hu

Az MTI híre szerint a szavazólapot 147 képviselő vette fel. A 139 érvényes voks közül Sulyok Tamás 134-et kapott, öten nemmel szavaztak, hét szavazat érvénytelen volt.

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

A parlament szintén hétfőn fogadta el a kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin lemondását. „Búcsúzom. A mai nappal véget ér köztársasági elnöki szolgálatom. Szeretettel gratulálok Sulyok Tamásnak, és sok erőt kívánok neki a következő évekre“ – írta hétfő esti búcsúposztjában a korábbi államfő. A bejegyzéshez egy közel kétperces videót is mellékelt, ebben stábja a hivatalban töltött időszakának emlékezetes pillanataiból válogatott.

Mint ismert, Novák Katalin lemondása után a köztársasági elnöki posztra a kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölték. Ahogy a 24.hu írja, Sulyok Tamást 2014 őszén választották az Alkotmánybíróság tagjává, 2015-ben a testület elnökhelyettese, 2016 novemberében pedig annak elnöke lett. Mádl Ferenc és Sólyom László után ő a harmadik jogtudós a köztársasági elnöki poszton.

A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után a 67 éves Sulyok Tamás letette államfői esküjét.

Kegyelmi ügyekben a transzparencia híve lesz

Megválasztása után elmondott beszédében az új államfő azt ígérte, a köztársasági elnöki székből is „az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén“ fog dolgozni.

Sulyok Tamás köztársasági elnök megválasztása után beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén.
Sulyok Tamás köztársasági elnök megválasztása után beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén. Forrás Máthé Zoltán / MTI

Mint mondta: az állam, a nemzet létének alapfeltétele a kölcsönös bizalom az egyének és társadalmi csoportok között egyaránt. Az előítéletektől mentes kölcsönös bizalom a nemzet egységének alapja – jelentette ki.

A félelem, hogy Trianon után feloldódunk a körülöttünk nemzetek olvasztótégelyében, sose volt aktuálisabb, mint most. (...) Kitüntetéseknél, kegyelmi ügyekben a lehető legszélesebb transzparencia híve leszek

– idézi hétfő esti beszédének részleteit a 24.hu.

„A nehézségekkel küzdők, az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek vagy magukról gondoskodni nem képesek, a szenvedők, az idős, a beteg, a magányos emberek mindig számíthatnak figyelmemre és támogatásomra“ – mondta.

Sulyok Tamás március 5-én, jövő kedden, lép hivatalába, ő lesz a hetedik köztársasági elnök a rendszerváltás után.