2024.2.23 18:25
Olvasási idő 0:41
Hering András

Németország legalizálta a kannabiszt

TÁRSADALOM CBD KANNABISZ NÉMETORSZÁG

Megszavazta a marihuána legalizációját a német parlament: a Bundestag pénteken 407 igen és 226 nem szavazat ellenében a kannabisz fogyasztásának és birtoklásának törvényes megengedése mellett döntött.

Április 1-jétől a felnőttek számára engedélyezik a termesztést és bizonyos mennyiségek személyes használatra történő birtoklását: a 18 éven felülieknél nyilvános helyen legfeljebb 25 gramm kannabisz lehet náluk, míg az otthonukban legfeljebb három kannabisznövényt és legfeljebb 50 gramm kannabiszt tárolhatnak legálisan - írja cikkében a 24.hu.

Július 1-jétől a nem kereskedelmi célú termesztőklubok számára is engedélyezik a termesztést: a felnőttek számára engedélyezett „termesztési egyesületekben” legfeljebb 500, Németországban lakóhellyel rendelkező tag közösen termeszthet kannabiszt, és azt egymásnak személyes fogyasztásra szállíthatja, tagonként havonta legfeljebb 50 grammot – részletezi a Tagesschau.

A marihuána nyilvános fogyasztása tilos lesz az iskolákban, sportlétesítményekben és azok bejáratától légvonalban számított 100 méteres körzetén belül. A sétálóövezetekben este 8 óráig tilos lesz füves cigit szívni, a kannabiszfogyasztáson tetten ért kiskorúaknak pedig részt kell venniük egy prevenciós programban.

Forrás Unsplash

A legfeljebb 25 gramm vagy legfeljebb három növény birtoklásáért vagy személyes termesztéséért hozott korábbi ítéletek kérelemre törlésre kerülnek a szövetségi központi nyilvántartásból – tették hozzá. Ugyanakkor legkésőbb 18 hónappal a törvény hatályba lépése után a hatóságok el fognak végezni egy értékelést a törvénynek a gyermekek és fiatalok védelmére gyakorolt hatásáról.