2024.4.22 10:22
Olvasási idő 3:50
Szöllősi Anna

Aki hülye, haljon meg? – 6+1 Darwin-díjas, akiknek nagyon buta módon ért véget az élete

Aki hülye, haljon meg? – 6+1 Darwin-díjas, akiknek nagyon buta módon ért véget az élete
Forrás darwinawards.com / Jay "Zeebarf" Ziebarth
TÁRSADALOM DARWIN-DÍJ HALÁL ÖSSZEÁLLÍTÁS

A Darwin-díj egy gúnyos kitüntetés, amit minden évben olyan személyeknek ítélnek oda, akik valamilyen buta módszerrel próbáltak elérni egy (általában szintén buta) célt, és ez az életükbe vagy a nemzőképességükbe került.

A Darwin-díj nevét Charles Darwin angol természettudós, az evolúcióelmélet kidolgozója után kapta. A hivatalos tájékoztató szerint a díjat elnyert, hülye halált halt egyének „hozzájárultak az emberi evolúcióhoz azzal, hogy saját magukat szelektálták a génállományból.“ 

Darwin-díjasok.
Forrás GettyImages / Hulton Archive

A díj eredetileg a Usenetről (az internetes fórumok előfutáráról) indult 1985 tájékáról, majd 1993-ban egy weboldal létrehozásával formálódott projektté, ami furcsa és vicces halálesetek krónikáját tartalmazta, 2000-ben pedig egy könyvsorozatot is útjára indítottak. A díj kritériuma kimondja:

Charles Darwin szellemében a Darwin-díjjal olyan személyeknek állítunk emléket, akik saját életük feláldozásával védik a génállományunkat. A díj nyertesei rendkívüli idióta módon likvidálják magukat, ezzel javítva fajunk esélyeit a hosszú távú túlélésre.

A díj elnyerhető véletlen önsterilizálással, de jellemzően inkább posztumusz adományozzák oda. Kizáró oknak számít, ha a haláleset más áldozatokat is szed, akik viszont lehet, hogy „pozitívan járultak hozzá a génállományhoz.“ Összeszedtünk 6+1 Darwin-díjas esetet, amin nem szép dolog nevetni, de azért lehet, hogy fogsz. 

Cikkünkben nem célunk megsérteni senkit vagy mások halálával viccelődni, az összeállítás csupán iróniával, elrettentés céljából készült. 

1. Egy ember megpróbál harcolni az oroszlánnal (és meglepő módon veszít)

Egy ausztrál kung-fu mester 1989-ban azzal próbálta biztatni a tanítványait, hogy már ahhoz is elég profik, hogy „vadállatokat öljenek puszta kézzel.“ Ezt a motivációs szöveget természetesen nem kellett volna szó szerint érteni, de az egyik diák megszívlelte mestere szavait, és elindult a helyi állatkertbe, hogy szembeszálljon egy oroszlánnal. Nem meglepő módon a küzdelemben az ember maradt alul.

Forrás Fotó: The Lion King/ Disney

2. „Férfi vagyok, megbirkózom vele!“

1997-ben a 38 éves Wayne Rothot megharapta egy barátjának a kobrája, miután jó ötletnek tűnt benyúlni az akváriumba, hogy játsszon a kígyóval. Wayne ezután megmakacsolta magát, és nem kért orvosi segítséget, mondván, „férfi vagyok, megbirkózom vele!” A kórház helyett egy bárban kötött ki, benyakalt néhány korsó sört és büszkén újságolta a barátainak, hogy épp most harapta meg egy kobra. A kobraméreg egy lassan ható méreg, és eltart egy ideig, míg megtámadja a központi idegrendszert. A pennsylvaniai Pittsoban élő férfi néhány órán belül meghalt.

Íme 8 Darwin-díjas.
Forrás darwinawards.com / Jay "Zeebarf" Ziebarth

3. Jet skivel a Niagara-vízesésben 

1995-ben egy Robert nevű, különösen vakmerő fenegyerek úgy döntött, hogy kipróbál valami olyasmit, amit azelőtt még senki soha (talán nem véletlen?), és jet skivel szeli át a Niagara-vízesést a kanadai oldalról indulva.

Íme 8 Darwin-díjas
Forrás Unsplash / Edward Koorey

Mára már tudjuk, hogy nem sokra ment vele, de Robert gondosan előre eltervezett mindent: a jet skijét rakétahajtóművel szerelte fel, és ejtőernyőt is vitt magával. Az elképzelés az volt, hogy a vízesésbe érve elsüti a gyorsítórakétát, majd a repülés csúcspontján kinyitja az ejtőernyőt, és így biztonságosan landolhat a folyón, ahonnan a Maid o' the Mist turistahajó halássza ki. Sajnos Robert nem számolt egy elég fontos tényezővel, mégpedig, hogy a víz mindent megnedvesít, és rontja a felszerelése teljesítményét. A vízesés felé tartva megnyomta ugyan a gombot, de a teljesen átázott rakétahajtóműve nem gyulladt be, és a szintén nem vízálló ejtőernyő sem nyílt ki. A terv utolsó részét sikerült abszolválni, holttestét a Maid o' the Mist személyzete találta meg. 

4. A tűzhely főzésre való

A lávalámpák menők, már ha a Playboy kastélyban élsz, 1989 körül... Egy Philip nevű amerikai férfi még 2004-ben is nagy fanatikusa lehetett a trippy dísztárgynak: annyira izgalomba jött tőle, hogy ez az életébe került.

Íme 8 Darwin-díjas.
Forrás Shutterstock / Martin Lostak

A huszonnégy éves férfi bedugta a konnektorba a lámpát, és várta, hogy a szép kis buborékok elkezdjék szürreális táncukat. Amikor néhány frusztráló perc után sem történt semmi, valószínűleg azt gondolhatta magában: „miért ne gyorsíthatnám fel ezt az idegőrlő folyamatot?“ Elsétált a konyháig, és igen, a tűzhelyre tette a lámpát. A buborékok megjelentek, de mivel a szerkezet egy 40 wattos izzóra van tervezve, túlmelegedett és felrobbant. Egy vastag üvegszilánk Philips mellkasán keresztül egyenesen a szívébe repült, a férfi pedig összeesett és meghalt. Jó tanulság, hogy a használati utasítás – miszerint a lámpát SOHA ne melegítsd a fentiekhez hasonló módszerekkel – nemcsak dekorációként szolgál.

5. Allah nem ver bottal

Khay Rahnajet iraki terrorista 2000-ben feladott egy levélbombát, ami végül ő vele végzett. A férfi nem lehetett a legélesebb kés a fiókban, tekintve, hogy elfelejtett elég bélyeget tenni a levélre, így az visszakerült a feladóhoz. Khay olyannyira izgalomba jött a küldeménytől, hogy feltépte, terrorista karrierje (és az élete) pedig ezzel véget is ért.

Íme 8 Darwin-díjas
Forrás GettyImages / photoman

6. A golyóálló üveg nem hülyebiztos

Garry Hoy nagymenő ügyvéd szeretett felvágni azzal, hogy a torontói irodájának ablakai törhetetlenek és golyóállok. Egy nap elhatározta, hogy demonstrálja néhány joghallgatónak az elméletét, és teljes erővel nekirohant az üvegnek. A ledöbbent diákok végignézték, ahogy Gary átzuhan a „betörhetetlen, sziklaszilárd“ ablakokon, és 24 emeletet zuhan a halálba.

Darwin-díjasok
Forrás darwinawards.com / Jay "Zeebarf" Ziebarth

 6+1. Az UP csak egy film 

A Los Angeles-i Larry Walters azon kevesek egyike, akinek kis híján összejött a Darwin-díj, de végül belebukott a dologba. Walters neve végül felkerült a tiszteletre méltó említések listájára, olyan emberek sorába, akiknek a kalandjainál elmaradt a végső áldozathozatal, ennek ellenére a Darwin-díj bizottsága szeretett volna tisztelegni kolosszális baklövéseik szellemisége előtt, több szerencsét kívánva legközelebbre.  

Larry Walters gyerekkori álma volt a repülés, de a csillagok állása sem akarta, hogy ez beteljesüljön: belépett a légierőhöz, de rossz látása miatt nem lehetett pilóta. Miután leszerelt a hadseregtől, a kertjében ült és nézte, ahogy a gépek elrepkednek fölötte, majd egy nap gondolt egyet, és megpróbálta reprodukálni az Up (Fel) című filmet. 

Kiemelt tartalom
Disney hercegnők, akiknek a karaktere történelmi személyekből inspirálódott Disney hercegnők, akiknek a karaktere történelmi személyekből inspirálódott 2024.4.27 10:32

45 darab, héliummal töltött meteorológiai léggömböt rögzített egy karosszékhez, hogy körülbelül 10 méter magasra szálljon a kaliforniai kertje felé, lebegjen egy kicsit és élvezze a napsütést, de a dolgok nem alakultak ilyen flottul. Amikor a barátai elvágták a rögzítőzsinórt, mintha ágyúból lőtték volna ki, háromezer méter magasba repült Los Angeles felett. Szerencsére a férfi a szendvicsek mellett egy légpuskát is magával vitt a rizikós expedícióra, mert tervei szerint a léggömb közül néhányat kilőtt volna, amikor eljön az ereszkedés ideje. Végül így csökkenteni tudta a magasságot, és a Los Angeles-i repülőtér környékén landolt, ahol letartóztatták.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!