2024.2.6 17:01
Olvasási idő 0:56
Krajnyák Petra

Az Európai Parlament véget vetne a felelőtlen sofőrök büntetlenségének

Az Európai Parlament véget vetne a felelőtlen sofőrök büntetlenségének
Forrás GETTY IMAGES
UROPE AUTÓK EURÓPAI UNIÓ

Az egész EU-ban eltilthatják a szabálysértő sofőröket a vezetéstől.

Az Európai Parlament képviselői szerint az olyan súlyos közlekedési szabálysértések miatt, mint a gyorshajtás vagy az ittas vezetés, az egész EU-ban el kellene tiltani a vezetéstől a szabálysértőket, áll az EP sajtóközleményében.

A jelenlegi szabályok szerint ugyanis hiába veszíti el egy sofőr közlekedési szabálysértés miatt jogosítványát egy másik uniós országban, mint amelyik a jogosítványát kiállította, a legtöbb esetben a szankció csak abban az országban alkalmazandó, ahol a szabálytalanságot elkövették, az EU többi részén nem jár korlátozással.

Az új szabály egy 2023 márciusában kezdeményezett közlekedésbiztonsági csomag része, amely 2050-re remélhetőleg drasztikusan csökkenti a közúti balesetek áldozatainak számát.

Vezetnéd? Forrás Ford

Az új EU-s szabályok előírnák, hogy a kihágásról szóló határozatot a vezetői engedélyt kiállító tagállamnak is eljuttassák. Továbbá az érvényes jogosítvány nélküli vezetést, az ittas vezetéshez hasonlóan, súlyos közlekedési szabálysértésnek minősítenék. Így a tagállamok közötti információcsere automatikusan megindulna a vezetéstől való eltiltásról. Utóbbit nemcsak halálos közúti balesetek okozása, hanem a sebességkorlátozás 50 km/h sebességgel történő meghaladása is maga után vonná.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

Az EP azt javasolja, hogy a tagállamok 10 munkanapon belül tájékoztassák egymást a jogosítvány elkobzásáról, és hogy 15 munkanapon belül döntsenek arról, hogy az Unió egész területén eltiltják-e a sofőrt a vezetéstől. Az érintett járművezetőt hét munkanapon belül tájékoztatni kellene a végleges döntésről.

Az EP 372 szavazattal 220 ellenében, 43 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. Az Európai Tanács még nem fogadta el saját tárgyalási álláspontját a tervezetről, ezért a 2024 júniusában megválasztandó új Parlament folytatja majd a munkát a jogszabályon.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.