2024.1.30 10:10
Olvasási idő 0:54
Masszi-Rigó Csilla

Olcsóbb lesz a Budapest-bérlet, ami a MÁV és a Volán járatain is érvényes marad

UTAZÁS BKK BUDAPEST KARÁCSONY GERGELY TÖMEGKÖZLEKEDÉS

Az új bérletrendszerrel a budapestiek és a Budapestre érkezők is olcsóbban utazhatnak. Az új ár március 1-től lesz érvényes.

Rendeződni látszik a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés viszonya, hétfőn ugyanis megállapodást kötött egymással Karácsony Gergely főpolgármester és Lázár János építési és közlekedési miniszter, aminek értelmében továbbra is érvényesek maradnak a Budapest-bérletek a MÁV, a HÉV és a Volán járatain. A Pest megyére váltott havi bérletet és havi országbérletet 2024. március 1-jétől a BKK járatain is elfogadják, ezen felül olcsóbb lesz a havi Budapest-bérlet is.

 

Lázár János még január 9-én tett ajánlatot a fővárosnak, melynek lényege az volt, hogy továbbra is elfogadják a Volán, a MÁV és a HÉV járatain a Budapest-bérletet, a fővárosnak azonban el kellett volna fogadnia az ország- és vármegyebérleteket az általa üzemeltetett tömegközlekedési eszközökön. Budapest polgármestere, Karácsony Gergely akkor úgy nyilatkozott, hogy az irány jó, de meg kell egyezni a részletekben, kiváltképp a bevételek elosztásában, amiről addig a közlekedési miniszter nem tett említést.

Ahogy a hétfői megállapodásból kiderül, az eddigi költségalapú elszámolás helyett a felek abban állapodtak meg, hogy a Budapest-bérletből, a Pest megyei bérletből és az országbérletből származó bevételt és az ahhoz kapcsolódó menetdíjkiegészítést – az adott érvényességi terület sajátosságaihoz igazodóan – teljesítményarányosan osztják meg. A megállapodás technikai részleteit a minisztérium és az önkormányzat a közlekedési vállalatok bevonásával dolgozza ki úgy, hogy az 2024. március 1-jén hatályba léphessen.

Kiemelt tartalom
10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 2024.4.24 12:56

Kedden reggel Karácsony Gergely Facebook-oldalán osztotta meg követőivel, mennyibe fog kerülni március 1-től a Budapest-bérlet, amely az eddigi 9500 forint helyett 8950 forintba kerül majd.