2024.1.26 16:42
Olvasási idő 0:52
Szöllősi Anna

Bécsben került elő egy Klimt-festmény, amiről száz évig semmit sem tudtunk

KULTÚRA FESTMÉNY GUSTAV KLIMT KÉPZŐMŰVÉSZET

Előkerült Gustav Klimt egyik eltűntnek hitt festménye, a "Fraulein Leiser portréja", amelyről hosszú időn keresztül azt gondolták, hogy elveszett vagy a háború alatt megsemmisült.

1925 óta elveszettnek hitték, nemrég azonban Bécsben került elő Gustav Klimt Fraulein Leiser portréja című munkája, amely egy jómódú osztrák zsidó iparoscsalád egyik tagját ábrázolja. Az, hogy az elmúlt száz évben mi volt a mű sorsa, egyelőre nem tisztázott, de a jelenlegi tulajdonos családja az 1960-as évek óta birtokolja a festményt.

A Kinsky aukciósház becslése szerint a festmény értéke akár több mint 54 millió dollár, azaz mintegy kétmilliárd forint, is lehet, írja a BBC. „Ilyen ritka, ekkora jelentőségű és értékű festmény évtizedek óta nem volt elérhető a közép-európai művészeti piacon“ – közölte az aukciósház.

Előkerült egy száz éve eltűnt Klimt festmény.
Fraulein Leiser portréja Forrás Auktionshaus: Kinsky

A portrét április 24-én bocsátják árverésre a tulajdonosok és a Lieser család jogutódai nevében. Az aukció előtt a festményt különböző nemzetközi helyszíneken állítják ki, így látható lesz például az Egyesült Királyságban, Svájcban, Németországban és Hongkongban is.

Kiemelt tartalom
Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről 2024.4.14 9:53

Ernst Ploil, a Kinsky társügyvezetője elmondta: eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy a művet a második világháború előtt vagy alatt ellopták volna.

A festményt elveszettként írják le minden katalógusban. Köreinkben az „elveszett“ azt jelenti, hogy valószínűleg megsemmisült, elégett a háború alatt, de mindenesetre már nem létezik. Nem lehetett arra számítani, hogy valaha újra felbukkan.


Klimt egy-egy alkotása korábban is hatalmas összegeket hozott a különböző árveréseken. A Hölgy legyezővel című festmény júniusban 85,3 millió fontért – azaz csaknem 39 milliárd forintért – kelt el, és lett a legértékesebb műalkotás, ami európai aukción megfordult.