2024.1.20 12:53
Olvasási idő 0:52
Krajnyák Petra

Felelősségre vonhatják Szöul rendőrfőnökét a halloweenkor bekövetkezett itaewoni tragédiáért

KÖZÉLET AUSZTRÁL TŰZOLTÓK BŰNÜGY DÉL-KOREA HALÁL HALLOWEEN

Több mint egy évvel a 159 fiatal életét követelő halloweeni tömegszerencsétlenség után Szöul rendőrfőnökét gondatlansággal vádolták meg.

Kim Kvang-ho, a legmagasabb rangú szöuli rendőrtisztet vád alá helyeztek a helyi média beszámolói szerint, írja a BBC. A vád szerint 2022. október 29-én nem gondoskodott elegendő rendőr jelenlétéről a Szöul központi negyedében, Itaewonban szervezett halloweeni bulin. A hatóságok szerint aznap este mintegy 137 rendőr volt a helyszínen és több mint 100 000 ember gyűlt össze a környéken.

Az áldozatok hozzátartozóinak egy része örömmel fogadta a hírt, de többük szerint ennek már korábban meg kellett volna történnie. Továbbá felszólították a rendőrfőnököt, hogy azonnal mondjon le, és álljon bíróság elé. Kim, a Szöuli Fővárosi Rendőrségi Ügynökség vezetője ugyanis október 29-én szolgálati időben, otthon tartózkodott, amikor a tragédia történt. Az Itaewon szórakozónegyed szűk sikátoraiban összegyűlt több tízezres, főként fiatalokból álló tömeg fegyelmezéséhez pedig nem biztosította a megfelelő létszámú rendőri védelmet.

Egy 2023 januárjában kiadott jelentés szerint azonban a helyi önkormányzati és sürgősségi szolgálatok tisztviselői felelősek a rossz szervezésért és a gyenge vészhelyzeti reagálásért. Megállapították, hogy nem hozták meg a megfelelő megelőző intézkedéseket, és a segélyhívások beérkezése után sem tették meg a helyes és indokolt intézkedéseket.

Kiemelt tartalom
Aki hülye, haljon meg? – 6+1 Darwin-díjas, akiknek nagyon buta módon ért véget az élete Aki hülye, haljon meg? – 6+1 Darwin-díjas, akiknek nagyon buta módon ért véget az élete 2024.4.22 10:22

A nyomozók szerint a helyzet helytelen értékelése és a szervezetek közötti együttműködés hiánya is hozzájárult a tömegszerencsétlenséghez. A balesetben meghalt emberek családjait képviselő csoport közleményében azt állította, hogy Kim rendőrfőnök teljes mértékben tisztában volt a veszélyhelyzettel, és valamilyen megmagyarázhatatlan okból elhanyagolta az Itaewonban történt tragédia helyszínét.