2024.2.7 18:39
Olvasási idő 2:31
Kremmer Magdi

Szeretnénk, hogy örökké tartson, mégis véget ér – Meddig tart a rózsaszín köd, és mit jelent, ha elmúlik?

Szeretnénk, hogy örökké tartson, mégis véget ér – Meddig tart a rózsaszín köd, és mit jelent, ha elmúlik?
Forrás Alexander Grey / Unsplash
ÉLETMÓD ISMERKEDÉS PÁRKAPCSOLAT RANDIZÁS SZERELEM

Néha azt kívánjuk, bárcsak örökké tartana az a bizonyos rózsaszín köd, ami valójában nem más, mint az agyunkban zajló folyamatok játéka. De miért lesz vége az úgynevezett nászutas időszaknak, és mit jelent ez a kapcsolatokra nézve?

Megvan az az érzés, amikor elkezdesz randizni valakivel, és közben minden tökéletes? Teljesen odáig vagytok egymásért, legszívesebben minden idődet a másikkal töltenéd, úgy érzed, megtaláltad életed szerelmét. Aztán eltelik néhány hónap, és hirtelen megváltozik minden. Elkezded meglátni a párod hibáit, egyre gyakoribbak köztetek a súrlódások és a veszekedések. Ilyenkor mindennél jobban vágytok a korábbi, idilli állapotra, de ami történt, megtörtént, és már nem lehet visszafordítani az időt: a rózsaszín köd elmúlt, szembe kell néznetek a valósággal.

A honeymoon phase – amit magyarul leginkább rózsaszín ködként szoktunk emlegetni – a párkapcsolatok idilli, tökéletesnek tűnő kezdeti szakasza. A legtöbb kapcsolatra jellemző, hogy úgy indul, mint egy tündérmese: a párunkat tökéletesnek látjuk, szeretnénk minél több időt a közelében tölteni, tele vagyunk energiával és állandóan fel vagyunk dobva. Úgy érezzük, miénk a világ, végre megtaláltuk a másik felünket. 

Meddig tart a rózsaszín köd?
Forrás Sex Education (2019) - Eleven Film

Bár szeretnénk azt gondolni, hogy a párunkkal egymásnak teremtettek minket, vagy hogy a sors akarta, hogy rátaláljunk a másikra, a vonzalom és a szerelem sokkal inkább az agyunkban zajló folyamatokon, mintsem a természetfelettin múlik.

Amikor megismerünk egy új, izgalmas és vonzó embert, az agyunk őrült hormongyártásba kezd: rengeteg dopamint, szerotonint, noradrenalint és oxitocint termelünk. Ezek a kémiai anyagok felelősek az euforikus, szórakozott hangulatunkért. És bár a hormonok miatt a kedvünk általánosságban is jobb, a hormontermelés akkor indul be igazán, amikor a párunkkal vagyunk.

Ilyenkor minden pillantás, minden érintés újabb hormonlöketet ad, a testünk pedig ennek hatására fizikai reakciókat is produkál, amikor a másik közelében vagyunk. Úgy érezhetjük, hogy szinte ráfüggtünk a párunkra, ami nem is áll olyan messze a valóságtól: sóvárgunk erre az euforikus állapotra, ezért szeretnénk mindig a másik közelében lenni. 

Meddig tart a rózsaszín köd?
Forrás Never Have I Ever (2020) - Kaling International

Ahogy telnek a hetek, egy idő után elkezded észrevenni a másik rossz tulajdonságait. Zavarni kezd, hogy hangosan rág, vagy hogy túl gyorsan beszél. Nem is érted, hogy eddig hogy nem vetted észre ezeket a dolgokat, de olyan, mintha felszállna a köd, ami eddig rózsaszínben tüntette fel a világot, és hirtelen tisztábban látsz mindent.

Ahogy komfortosabbá válik valaki jelenléte, megszokjuk a párunkat, eltűnik az újdonság varázsa, ezzel a hormonok is csillapodni kezdenek. A korábban érzett izgalom alábbhagy, kicsit megnyugszunk, ami lehetőséget teremt arra, hogy észrevegyük a másik hibáit is – a számos jó tulajdonsága mellett.

A rózsaszín ködös időszak hossza minden párnál más és más, vannak, akiknél csupán néhány hétig tart, másoknál pedig csak évek múltán lassulnak le a dolgok. A szakértők szerint általában 3-6 együtt töltött hónap után érünk el a honeymoon phase végéhez, ami bár szomorú eseménynek tűnhet, valójában nélkülözhetetlen, ha hosszú távú és komoly párkapcsolatra vágyunk.

Meddig tart a rózsaszín köd?
Forrás Marriage Story (2019) - Heyday Films

Egyesek szemében a kapcsolat végét is jelentheti, ha elmúlik a rózsaszín köd, pedig épp ellenkezőleg: ilyenkor nyílik lehetőség arra, hogy valóban megismerjük a másikat, és egy életen át tartó kötődés alakuljon ki két ember között. A pároddal együtt visszatértek a „hétköznapi énetekhez”, meglátjátok egymás hibáit, és lehet, hogy több időt és figyelmet szenteltek azokra a dolgokra, amiket az előző hónapokban elhanyagoltatok. A világ többé már nem csak kettőtökből áll, és egy jó kapcsolatnak ezt is ki kell bírnia. Ráeszméltek arra is, hogy nem vagytok összenőve, két külön személy vagytok különböző vágyakkal, hobbikkal, értékekkel és tulajdonságokkal. Elkezdődik az összecsiszolódás, a másik mélyebb megismerésének időszaka.

Meddig tart a rózsaszín köd?
Forrás Sex Education (2019) - Eleven Film

Bármilyen fájdalmas is, hogy véget ér a honeymoon phase, sok előnnyel is jár. Többé már nem akartok tökéletesnek tűnni a másik előtt, és őszintébben ki tudjátok fejezni az igényeiteket, véleményeteket. Megtanuljátok kezelni a párkapcsolati problémákat, és elkezdtek jobban megbízni a másikban. Bár lehet, hogy a szerelem már nem hat folyton elsöprő erővel rátok, de egy sokkal stabilabb és biztonságosabb kötődés alakul ki közöttetek. Ha pedig sikerül leküzdenetek a felmerülő akadályokat, és el tudjátok fogadni a párotokat olyannak, amilyen, az egy valóban hosszú távú és őszinte párkapcsolathoz vezethet.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!