2022.12.11 15:03
Olvasási idő 2:46
Masszi-Rigó Csilla

Imádunk röhögni a nyomorunkon – A 9 legcinikusabb magyar Instagram-oldal, amit nem lehet megunni

 Imádunk röhögni a nyomorunkon – A 9 legcinikusabb magyar Instagram-oldal, amit nem lehet megunni
Forrás Instagram/ Teszvesztoszva
TÁRSADALOM HUMOR INSTAGRAM IRÓNIA

A magyar néptől nemigen lehet eltagadni az öniróniát és az élethosszig tartó cinizmust. Míg sokan szeretnek fuldokolni az ezeréves bánatban, addig szerencsére ugyanannyian szeretnek belőle viccet csinálni, hol nem máshol, mint a közösségi médiában.

Sírva vigad a magyar – Valahogy más sem tud eszembe jutni akkor, amikor a közösségi oldalakat görgetve olvasgatom a hazai mémeket. Legyen szó közéleti vagy társadalmi kérdésekről, esetleg a generációnkat érintő lelki problémákról, tucatjával özönlenek az önironikus, elszomorító és közben mégis kínos vigyorra késztető képek a Facebookon és az Instagramon is. 

Sokan nem csak a már jól bevett mémalapokkal dolgoznak, hanem saját grafikákat, fotókat és videókat tesznek közzé egy-egy kifigurázott helyzetről, de olyanok is akadnak, akik kedvenc gyerekmeséink szereplőinek bőrébe bújva mutatják be a „szomorú” valóságot. Őket mutatjuk most be nektek, hogy minden napra jusson egy-egy sírva nevetős kontent. 

RENYAGYÁR

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

renyagyár (@renyagyar) által megosztott bejegyzés

Biacsics Renáta pécsi grafikusművész munkáival számos helyen lehet találkozni már nem csak Pécsett, de a fővárosban is, a renyagyár nevű Instagram-oldal pedig hétköznapi szorongásainkat és bújainkat, na meg persze a (magyar) társadalom fontos kérdéseit és problémáit szedi össze egy csokorba. 

KÉTTANOS ANIMALS

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Kéttanos animals (@kettanos_animals) által megosztott bejegyzés

Little angol lesson for mindenki – a Kéttanos Animals a legcukibb passzív agresszióval ábrázolja mindennapjainkat, legyen szó bevásárlásról, megélhetésről, politikáról vagy éppen párkapcsolati incidensekről (lásd Foci VB). Töki a réce, Virsli a tacskó, Koma a Róka, Csipi a csibe, Miki a mosómedve és Simon a majom problémái mindannyiunkat érint, szóval csak hajrá! Egy kis nevetésért és angolleckéért kövesd be Kéttanos Animals-t (és olvasd el a posztszövegeket is)!

MÉZGA GÉZA APOKALIPSZIS SZEKTA

Nem csak apokalipszis, de a totális apátia is jellemzi a Mézga család alternatív világát. Ahogy mi is felnőttünk, úgy fáradt el velünk együtt gyerekkorunk kedvenc meséjének összes karaktere (kivéve Máris szomszédot, ő semmit sem változott mára, legfeljebb többet káromkodik). Itt még a fiatalok is teljesen kiábrándultak, Géza és Paula elnyűtt, szomorú és roppantul toxikus kapcsolata pedig tetőfokára hág az amúgy nosztalgikusnak ható képsorozatokon. 

TESZVESZTOSZVA 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

fallikus fixáció (@teszvesztoszva) által megosztott bejegyzés

Ha pedig gyerekkorunk kedvencei, nem maradhat ki Tesz-Vesz Város lelkileg nyomorult alternatív univerzuma sem. Cicó és társasága valódi problémáktól szenved, amelyekhez még egy nem-neurotikus személy is tud bizonyos szinten kapcsolódni (nem is kicsit). A Teszvesztoszva őszinte, nyers, sokszor ijesztően reális még a kedves, ürestekintetű mesefigurákkal együtt is, szóval aki szereti a majdnem fekete humort, Cicóékat is imádni fogja. 

EDGYROZI

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

nem rozi (@edgyrozi) által megosztott bejegyzés

Nagyszerű grafikák, rövid és velős üzenetek, szomorú valóság. Edgyrozi Instagram-oldala egy-egy szóval jellemzi az aktuális magyar közéleti ügyeket, kis kitekintésként pedig néha valamilyen híres magyar dalszövegből csen el egy sort. Az Instagram-fióknak ugyan nem az a célja, hogy hangos hahotázásban törjünk ki a tartalmak láttán, mégis remekül reflektál a hazai problémákra. 

TRASH OF KÖZTÉR 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

trash of köztér (@trashofkozter) által megosztott bejegyzés

„Süllyedjünk felfelé!” – hirdeti oldalán a Trash of Köztér, amely Magyarország kifinomult, ízléses, a legtöbb esetben kortárs köztéri művészeti alkotásait veszi sorra. Herendi porcelánfa mémi altáji humorral a József Nádor téren, menstruációs kehely formájú virágok Kiskőrösön, frissen avatott Horthy-szobor a Parlamentben, lehet itt mazsolázgatni a remekművek között, tetszését és nemtetszését pedig bárki szabadon kifejezheti a kommentszekcióban. 

ÉLŐBEN JÓFEJ 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

élőben jófej (@elobenjofej) által megosztott bejegyzés

Bár az utóbbi időben csak ritkán látunk új bejegyzéseket, az Élőben jófej oldala tele van örökzöldekkel, amiket nem lehet megunni. Itt a képek mellé részletesen kitalált karakterleírásokat és korrekt kispolgári történeteket kapunk némi szocialista beütéssel. Csak egy dolgot kérünk: legyen még több Élőben jófej! 

SÍKIDEGVAGYOK 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Síkidegvagyok (@sikidegvagyok) által megosztott bejegyzés

Turai Barna videóit már sokan ismerik csak úgy, mint az általa előadott helyzeteket. Csupa kellemetlen szituáció és közhelyesen pattogtatott frazéma között válogathatunk (stílusosan két szöveges poszt közé egy videó beékelve), néha pedig egészen nosztalgikus jeleneteket élhetünk át újra a videókban az angol nyelvvizsgától kezdve egészen a vasárnapi ebédes, nagypapás kajatukmálásig. 

MEGYKISZTORIBA

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

M e g y k i s z t o r i b a (@megykisztoriba) által megosztott bejegyzés

Hogyan legyél te a legjobb? Megykisztoriba tippjei segítenek, hogyan legyél te a közösségi média bohóca királya. Rövid és velős tanácsadás képes illusztrációkkal alátámasztva, ezt mind megkapjuk az oldalon, aztán szabadon asszociálhatunk arra, vajon mely magyar celebeket írja körbe tökéletesen Ferencz Veronika.