2024.1.16 8:53
Olvasási idő 1:28
Maier Péter

Férficsókról, Elton Johnról, A mackó és az Utódlás diadaláról szólt az idei Emmy-gála

FILMEK + SOROZATOK A MACKÓ EMMY-DÍJ SOROZATOK

Nem lehet azt mondani, hogy nem a papírforma szerint alakult a legnagyobb tévés díj 75. átadója. Az "Utódlás", "A mackó" és a "Balhé" taroltak, Elton John pedig történelmi klubhoz csatlakozott az Emmy-díjkiosztón.

Magyar idő szerint kedd hajnalban tartották a legrangosabb tévés (és streaminges) díj átadóját, az Emmy-gálát. Az eseményt tavaly szeptemberben rendezték volna, de a hollywoodi írósztrájk miatt 2024 januárjára csúszott. A 75. Emmy-gálán az amerikai tévétörténet nagyjai előtt tisztelegtek, megemlékeztek az idén 25 éves Maffiózókról, illetve a Cheers, a Martin és a Grace klinika szereplői is a saját műsoruk által inspirált díszletekben adták át a díjakat – írja a gáláról a Telex After.

Ahogy arra számítani lehetett, az utolsó évadával nagyot arató Utódlás tarolt a legjobb drámasorozatokhoz tartozó kategóriákban: a legjobb drámasorozat díja mellett behúzta a legjobb férfi főszereplő (Kieran Culkin), a legjobb női főszereplő (Sarah Snook), a legjobb férfi mellékszereplő (Matthew Macfadyen), illetve a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés díját is. 

A 75. Emmy-gála egyik nagy nyertese az Utódlás
A 75. Emmy-gála egyik nagy nyertese az Utódlás Forrás Frazer Harrison/Getty Images

A drámasorozatok kategóriái közül csak a Fehér Lótusz tudott elhozni egy díjat, méghozzá a legjobb női mellékszereplőét. Jennifer Coolidge „minden gonosz melegnek“ megköszönte az elismerést, megidézve a sorozat egyik ikonikus jelenetét.

Az idei gála másik nagy nyertese A mackó, amelynek a legjobb vígjátéksorozathoz tartozó kategóriákban sikerült szétnyernie magát. A legjobb vígjátéksorozat díja mellett behúzta a legjobb férfi főszereplőnek (Jeremy Allen White), a legjobb férfi mellékszereplőnek (Ebon Moss-Bachrach), a legjobb női mellékszereplőnek (Ayo Edebiri), illetve a legjobb forgatókönyvért és a legjobb rendezésért (vígjátéksorozatban) járó szobrokat is. A legjobb vígjátéksorozatnak járó díj átvételekor jöhetett a gála legemlékezetesebb jelenete: a győzelmet a sorozat két színésze, Ebon Moss-Bachrach és Matty Matheson hosszú csókkal ünnepelte meg.

Matty Matheson és Ebon Moss-Bachrach, A mackó színészei csókkal ünneplik a legjobb vígjátéksorozatnak járó díjat a 75. Emmy-gála színpadán
Matty Matheson és Ebon Moss-Bachrach, A mackó színészei csókkal ünneplik a legjobb vígjátéksorozatnak járó díjat a 75. Emmy-gála színpadán Forrás Monica Schipper/WireImage

A vígjátéksorozatok között a legjobb női főszereplő kategóriában sikerült beleszólnia másnak: itt Quinta Brunson, az Abbott Általános Iskola színésznője nyert. 

Nagy nyertes még a Balhé, amely a mini-, antológiasorozat vagy tévéfilmek kategóriái közül húzott be ötöt, ezek közül csak a legjobb női mellékszereplő díját engedte át másnak, azt ugyanis Niecy Nash-Betts nyerte a Jeffrey Dahmerről szóló Netflix-sorozatból.

Elton John történelmet írt a gálán, ugyanis a Disney+ által élőben streamelt koncertjével Emmyt nyert, ezzel – többek között Audrey Hepburn, Mel Brooks, Whoopi Goldberg, John Legend, Jennifer Hudson és Viola Davis után – ő lett a tizenkilencedik EGOT-birtokos művész, aki immár Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjjal is rendelkezik.