2024.1.15 9:53
Olvasási idő 0:36
Szöllősi Anna

Több mint 11 millió forintért kelt el a Jóbarátok egyik ikonikus epizódjának forgatókönyve

KULTÚRA ÁRVERÉS JÓBARÁTOK LONDON SOROZATOK

A stáb valószínűleg véletlenül felejtette a forgatás helyszínén a Jóbarátok londoni epizódjának forgatókönyvét, amit a stúdió egyik alkalmazottja talált meg a kilencvenes években, és most igen jól járt vele.

25 ezer fontért, azaz több mint 11 millió forintnak megfelelő összegért, árverezték el a negyedik Jóbarátok-évad utolsó, dupla epizódjának forgatókönyvét (pontosabban annak egy példányát) az Egyesült Királyságban.

Ez az a rész, amely a David Schwimmer által alakított Ross Geller esküvőjéről szólt. A rész azért is ikonikus, mert ebben bontakozott ki Chandler és Monica románca, akik Londonban melegedtek össze először.

A forgatókönyvet néhány héttel az 1998-as londoni forgatás után a wembleyi Fountain Studiosban találta meg egy ott dolgozó. Az ő feladata az volt, hogy jegyeket osszon a stúdióba, ahol a forgatás zajlott. A férfi először nem tudta eldönteni, hogy mit kezdjen a papírokkal, végül úgy döntött, megtartja.


Az árverést lebonyolító Hanson Ross aukciósház közlése szerint óriási érdeklődés volt a tétel iránt. A forgatókönyvért folytatott küzdelem során 219 alkalommal emeltek ajánlatot: Ausztráliából, Németországból, Spanyolországból, az Egyesült Arab Emírségekből, az Egyesült Államokból, Ukrajnából és Svájcból is érdeklődtek.

A kezdő ár 800 font (több mint 350 ezer forint) volt.