2024.1.7 13:03
Olvasási idő 0:57
Szécsi Krisztián

Keresztény-konzervatívok vs. természetvédők: Most akkor pontosan mi történik a Nagy-Szénáson?

KÖZÉLET POLITIKA TERMÉSZET TERMÉSZETVÉDELEM

Tavaly a ferencvárosi szivárvány- és Fradi-pad ment nagyot. Idén is egy fatárgy körül megy a cirkusz, csak most elég hamar keresztényüldözést kezdtek emlegetni.

Ami tavaly nyáron a ferencvárosi kaméleonpad volt, az 2024 első hetében a nagy-szénási kereszt: csak ebben az esetben vegyük ki a liberálisokat és a fociultrákat, majd cseréljük ki őket keresztény-konzervatívokra és természetvédőkre.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park most már csak egykori igazgatója, Füri András. Forrás MTI/ Illyés Tibor

Hogy mi is a tea? Az, hogy vajon vissza kell-e állítani és milyen áron a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén álló egykori keresztemlékművét. A Nagy-Szénás hegytetőn, igaz, korábban valóban ott magaslott a fakereszt, ám azt tavaly nyáron lerombolták. Azóta Menczer Tamás külügyi államtitkár, a térség országgyűlési képviselője próbálta újjáépíttetni, de ezt Füri András, a nemzeti park (plot twist: korábbi) igazgatója nem engedélyezte a hegytető környezetvédelmi okai miatt: a munkálatok kipusztítanák a tetőn található árva lent. S hogy miért is korábbi igazgató? Mert a döntés után nem sokkal új igazgatót neveztek ki, egészen pontosan január 3-án.

Akkor a politikus Füri András és Vojczek Judit elnök asszony döntését keresztényüldözésnek nevezte. Videóban üzent nekik:

Amit Füri András, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatója és Vojczek Judit elnök asszony csinál, az modern kori keresztényüldözés. Én harcolni fogok ez ellen

– üzent Menczer az árva lent, a nagy rókalepkét, a fűrészlábú szöcskét, és a kövér daravirágot védő nemzeti parki vezetőknek. Aztán január 5-én már mégis jelent a délutáni órákban öt asztalos, s azóta újra áll a kereszt. Igaz, még így is engedély nélkül. Bár legalább a kivitelező feljelentette magát.

Kiemelt tartalom
Ki az a Vlagyimir Putyin? Ki az a Vlagyimir Putyin? 2024.4.14 9:54

Az egész kereszt körüli fiaskót az is zavarossá teszi, hogy Füri állítólagosan már egy éve kérvényezte felmentését egészségügyi okokra hivatkozva, de ebben az ügyben azóta sem volt fejlemény.