2024.1.5 15:25
Olvasási idő 1:25
Krajnyák Petra

Közösségi oldalakról lopott ételfotókkal építette imidzsét egy texasi politikusnő

KÖZÉLET AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK POLITIKA

A republikánus politikusnő "idillikus farméletét" illusztrálta a lopott képekkel.

Mayra Flores egykori amerikai képviselőt azzal vádolják, hogy közösségi oldalakról lopott ételfotókat, és azokat sajátjaként osztotta meg. A Grubgate (szó szerint „kajakapu“, szlenges utalás a Watergate-botrányra) néven emlegetett botrány január első hetén robbant ki, miután Flores, aki ismét a dél-texasi képviselői székéért indul a következő választáson, egy általa "gorditas de masa"-nak nevezett ételt posztolt. A később törölt X-poszt leírásába pedig „A tanyasi élet a családdal a legjobb“ mondatot biggyesztette.

Azonban egy másik X (korábbi Twitter) felhasználó rámutatott, hogy a képet eredetileg 2022 márciusában egy Visit Guyana nevű Facebook-oldalon tették közzé. Hamarosan arra is fény derült, hogy a képen nem is gorditas de masa látható. A Current Revolt tovább kutakodott Flores közösségi oldalain, ahol számos posztot találtak, amelyekben mások fotóit használta fel, például tábortűzön főzésről vagy házi készítésű tortillákról. A republikánus politikus az idilli farmélet lopott illusztrációihoz olyan megjegyzéseket fűzött, mint:

„Büszke latinaként, aki tud főzni, mondhatom, hogy a házi készítésű mexikói ételek jobb ízűek egyenes a gáztűzhelyről“

– írta az egyik fotó mellé, amelyen tojást és tortillát láthatunk egy látszólag fatüzelésű tűzhelyen. Ezt a fotót eredetileg egy spanyol nyelvű magazin tette közzé a Facebookon 2021-ben.

A Tribune Flores Instagramját vette górcső alá, és több plagizált gasztro-posztot találtak az elmúlt évből, köztük egy grillezett húsról és tortillákról készült fotót a következő angol és spanyol felirattal:

„Joe Biden nem hivatalos a carne asadára.“

A képkeresés során kiderült, hogy a fotót egy évvel korábban Flores szülőhelyét, a mexikói Tamaulipast bemutató turisztikai oldal tette közzé szintén Facebookon.

Szerdán egy Texas Tribune-nek címzett szöveges üzenetben Flores azt mondta, hogy nem akart félrevezető lenni.

„A fotó egyszerűen a mexikói neveltetésemre és a gyermekkoromra emlékeztetett. Töröltem a tweetet, hogy tisztázzam a félreértéseket. Tényleg a farmon töltöm a karácsonyt a sógoromékkal. Boldog új évet!“

Amikor az újság arról kérdezte, melyik fotóra utal válaszában, Flores javasolta, hogy inkább foglalkozzanak inkább a határkrízissel.