2023.12.24 16:29
Olvasási idő 0:52
Kovács M. Dávid

Videóra vették, majd egy napon belül elfoghatták a férfit, aki megfújta Banksy londoni stoptábláját

KULTÚRA BANKSY EGYESÜLT KIRÁLYSÁG KÉPZŐMŰVÉSZET STREET ART

Rendőrkézre került egy férfi Banksy ellopott stoptáblája ügyében. Az eltulajdonított műalkotás helyén most egy helyi street art művész reprodukciója látható.

Alig egy órával azután, hogy Banksy a hivatalos Instagram-oldalán a nevére vette legújabb londoni munkáját, egy férfi csapszegvágóval esett a műalkotásnak, majd a hóna alá vágva elfutott vele.

Az elkövető nem zavartatta magát, az esetről készült videó alapján többen is végignézték, ahogy a műkincstolvaj – némi segítséggel – leszereli az alkotást, majd meglép vele. A felvételen jól látszik, hogy munkáját egy másik férfi is segítette, aki a létraként szolgáló kerékpárt tartotta társának, majd amikor az végzett, készségesen elvette tőle a szerszámot, viszont nem az elkövetővel együtt iszkolt el a helyszínről.

A BBC híre szerint a Metropolitan Police, vagyis a londoni rendőrség, hamarosan arról adott ki tájékoztatást, hogy az ügyben egy férfit lopás és rongálás gyanújával letartóztattak, a nyomozás jelenleg is zajlik, így a feltételezett elkövető továbbra is őrizetben marad.

Banksy ezúttal három katonai drónt helyezett el egy piros stoptáblán London egyik délkeleti, Peckham nevű negyedében. Rajongói szerint a street art művész ezzel az útkereszteződésben elhelyezett alkotással az izraeli-palesztin konfliktusra kívánta felhívni a figyelmet, munkájával mielőbbi tűzszünetet sürget.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

Az eltűnt műalkotás helyén szombat délután egy helyi street art művész egy újabb közlekedési táblát, Banksy munkájának reprodukcióját helyezte el a helyszínen. Az alkotó a BBC-n keresztül csak annyit üzent: a művészet mindenkié.

Egy meg nem nevezett galériatulajdonos szerint az ellopott alkotás akár 500 ezer fontot, vagyis csaknem 220 millió forintot is érhet.