2024.1.5 16:54
Olvasási idő 3:48
Vank Antal

Flopból Top: 5 borzalmas videójáték, ami túl nagy volt ahhoz, hogy megbukjon

Flopból Top: 5 borzalmas videójáték, ami túl nagy volt ahhoz, hogy megbukjon
Forrás Hello Games / No Man's Sky
TECH-TUDOMÁNY ÖSSZEÁLLÍTÁS VIDEÓJÁTÉK

A Cyberunk 2077 megváltását látva összegyűjtöttünk öt olyan játékot, amelyek túl nagyok voltak, hogy bukni tudjanak.

Van, amikor a készítők mindent elkövetnek, hogy egy-egy cím a lehető legnyomorúságosabb legyen, de aztán észbe kapnak és sikerül kiküszöbölniük a csorbát – sok-sok bocsánatkéréssel és munkával. Persze a legtöbbször erre nincs esély, de ha egy széria egy darabja túlságosan ismert, vagy egy új cím körül túl nagy az őrület, akkor az emberek hajlandóak vele szemben jóval elnézőbben viselkedni.

Amikor pár évvel a Fallout 76 katasztrofális megjelenése után a fejlesztőstúdió vezetőjét megkérdezték, mi a véleménye arról, hogy a programnak sikerült talpra állnia, Todd Howard annyit mondott: egyszerűen túl nagy volt a játék, hogy bukni tudjon. Elsőre nagy szavaknak tűnik, amit a legendás szakember mondott, de alaposan átgondolt megjegyzés volt ez, hiszen a játékiparban nem egyszer történt már meg, hogy valami katasztrofális állapotban, vagy az ígéreteknek totálisan ellentmondva debütált, végül mégis tisztességes, vagy akár hatalmas siker vált belőle. Cikkünkben öt ilyet gyűjtöttünk csokorba!

5. Fallout 76

És ha már Fallout 76, érdemes is egyből a Bethesda legendás RPG-jinek online játszható mellékvágányával kezdeni. A programról már a nyílt béta során kiderült, hogy gyakorlatilag szinte játszhatatlan, amikor pedig megjelent, igen nehéz volt vele megbarátkozni. Nemjátékos karakterek nem voltak, a játékos-játékos elleni küzdelmeket a sok panasz miatt a minimumra csavarták, így a végeredmény egy technikai szörnyszülött lett, amely a kor aktuális konzoljain néha a 20 FPS-es sebességet sem érte el, cserébe világa üres volt és sivár. Azonban a Bethesdának és a Fallout 3-nak, és New Vegasnak hatalmas rajongótábora volt, így bár minden jel arra mutatott, hogy itt a vége, a Fallout 76 végül nem állt bele a földbe, sőt, szépen-lassan erősödött. Ehhez persze kellett a stúdió is, amely folyamatosan ingyenesen letölthető tartalmakkal bővítgeti a játékot a játékosok kritikáit figyelembe véve: az öt esztendeje kihalt Appalachia és környéke mára tömve van nemjátékos karakterekkel, érdekes küldetésekkel és sok-sok lehetőséggel.

4. Final Fantasy XIV

A Final Fantasy XI az egyik első konzolos MMO volt, amelynek sikerült meghódítania a piacot – logikusnak tűnt tehát, hogy készülnie kell hozzá egy folytatásnak. A Square Enix nem is spórólt semmin, de több késést követően a 2010-es rajt katasztrofálisra sikerült. A kritikusok nagyjából csak a grafikát és a zenét dicsérték, minden mást, legyen szó irányításról vagy felhasználói felületről, a porba döngölték. Úgy tűnt, hogy a Final Fantasy MMO műfaji kitérőjének befellegzik, de szerencsére nem így történt. Új vezetővel, gyakorlatilag a nulláról építették fel a tragikusan induló XIV-t, amely A Realm Reborn címmel úgy jelent meg újra úgy, hogy elődjének a szervereit kikapcsolták – és a mai napig az egyik, ha nem a legkedveltebb masszív internetes szerepjáték a World of Warcraft mellett. Így is lehet!

3. No Man’s Sky

Ez a cím azért kakukktojás, mert nem egy legendás széria egyik darabja, hanem egy ismeretlen stúdió ígérete volt. A Hello Games nem aprózta el, végtelen világegyetemről beszélt, amelyben szinte minden bolygót meglátogathatunk, hogy ott aztán egzotikus létformákkal találkozzunk. Szinte mindenki érezte, hogy a dolog túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, de még így is sokkoló volt, mennyire borzalmas állapotban, az ígéretek huszadát nem teljesítve került a boltok polcaira. Azonban annyian szerettek volna benne hinni, hogy rengetegen megvették, ezzel pedig lehetőséget adtak arra az alkotóknak, hogy ne húzzák be fülüket-farkukat, vagy zárjanak be, hanem ingyenes tartalmak tucatjaival ne csak eljuttassák arra a szintre a produktumot, amilyennek ígérték, hanem az évek alatt annál is jobbá formálják.


2. Cyberpunk 2077

Az első CGI előzetesnél már megőrült a Cyberpunkért a világ – nem csoda, mert az a lengyel gárda felelt érte, akik összehozták akkoriban az év legjobb játékát, a The Witcher 3-at. Évekig semmit sem hallottunk a játékról (az ezzel foglalkozó lapok párhavonta lehozták fórum és X bejegyzésekre hivatkozva, hogy a projektet törölték), aztán jött egy lenyűgöző játékmenet előzetes és mindenki elveszítette az eszét. Az észvesztés kitartott a több csúszást követő megjelenésig is, amikor is aztán jött a pofára esés: a bemutatott gameplay videóhoz szinte zéró köze volt a CD Projekt RED játékának.

A beígért lehetőségek mintegy felét nem kaptuk meg, ha pedig mindez nem lett volna elég, a program tömve volt hibákkal, Xbox One-on és PlayStation 4-en pedig egészen konkrétan szinte játszhatatlan volt, már, ha nem fagyasztotta szét a masinákat.

A dolog vége itt is azért happy end lett, de meglehetősen visszafogott: több mint három évet kellett várni az első – és utolsó – letölthető tartalomra. Ezt már imádta a sajtó és a játékosok is, az azzal párhuzamosan érkező, gyakorlatilag a teljes játékrendszert átíró frissítést (és az utána következő még egyet, amely ismételten tömve volt új lehetőségekkel), ráadásul az alapverzió tulajai is megkapták – mármint az aktuális generációra és konzolokra. Az Xbox One-os, valamint PS4-es verzióval a stúdió nem törődik, a régebbi gépekre sem a patch, sem a DLC nem érkezett meg.

1. Call of Duty: Modern Warfare III

Az idei Call of Duty a széria leggyűlöltebb darabja lett. Fogalmunk sincs, hogy a megszokottnál jóval kevesebb fejlesztési időnek, a régi, legendás multiplayer térképeken túl sokat nem nyújtó multinak, a rengeteg hibának vagy annak a ténynek köszönhető-e ez, hogy a kampányt kényelmes tempóban öt óra alatt is végig lehet játszani – de a tények makacs dolgok. A játékot egy emberként utálja a szaksajtó és a rajongók is, ami azért elég ritka dolog, a fanok torkán eddig bármit le lehetett nyomni ezzel a sorozattal. Felsorolásunkból ráadásul az eredetileg DLC-nek tervezett, majd teljes áron árult Modern Warfare III azért is lóg ki, mert fogalmunk sincs, hogy lesz-e megváltás. Nem úgy tűnik egyelőre, hogy az Activision-Blizzard túl sok energiát ölne bele a játékba, az alkotók zöme pedig jó eséllyel a jövőre óraműpontossággal érkező új fejezetet kalapálja éppen. Persze mondanunk sem kell, az anyagi fogadtatáson a fentebb felsorolt dolgok egyike se látszik meg: az MW III-at úgy veszik, mintha kötelező volna.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!