Összegyűjtöttünk 5 budapesti székhelyű vállalkozást, ahonnan garantáltan jó minőségű, hazai édességeket vásárolhatsz, hogy a karácsonyi őrületben ne kelljen még a süteményeken is aggódni.
1. Zsebi
A Zsebi a Pozsonyi úton található pop-up pékség, ami Kovács Kristófnak, a Déryné tulajdonosának a fejéből pattant ki, és ahova a karácsonyi időszak alatt különösen érdemes ellátogatni. A cél nem a Déryné reprodukálása, hanem egy teljesen egyedülálló hely megteremtése volt. Kétféle bejgliből is válogathatunk: a mákosban kandírozott narancshéj, a diósban pedig aranymazsola van, emellett a babka is nagy sláger náluk.
2. ExtraMákos
A bejglikészítés karácsonykor elég nagy stresszfaktor: szétreped-e, és elég lesz-e a családnak, na meg a vendégeknek, akik beesnek az ünnepek alatt? Ha valami extrább bejglire vágysz, rendelj be néhány rudat az ExtraMákosból, azzal nem lőhetsz mellé. Létezik fehércsokis, diós, mogyorós, gesztenyés, csokis, és természetesen MÁKOS változat, de a zserbórúd és a házi baracklekváros teasüti is felkerült a menüre. És ami két karácsonyi lakoma között életmentő lehet: a bejgliből még diétás változatot is találunk!
3. Chez Dodo
Szalai Dóri egy reklámügynökségnél dolgozott, majd az élete pálfordulást vett, amikor elhatározta, hogy a város legfinomabb francia macaronját fogja készíteni. Dóri sikerre is vitte a projektet, és 2014-ben, karácsony előtt megnyitotta az üzletét a Sas utcában, a Bazilika szomszédságában, de előtte egészen Párizsig utazott, hogy ellesse a macaron-készítés csínját-bínját, és szerencsére mára már mi is megkóstolhatjuk a színes kis csodákat. A Chez Dodóban a macaronokat kézzel készítik, ráadásul a kirakatban, így aki arrafele jár, megállhat egy kicsit bámészkodni, és beleleshet a készítés folyamatába is.
4. Stelázsi
A Hollán Ernőben található Stelázsinak az ars poeticája, hogy a termékek a nagymama konyhájának ízeit hozzák vissza. Az üzletben árusított lekvárok, befőttek, szörpök vagy teák nem utazzák át a fél világot, tartósítószermentesek és teljesen természetes alapanyagokból készülnek, és tényleg olyanok, mintha a saját spájzunkból húztuk volna elő – leszámítva, hogy nem nekünk kell napokig a lekvárfőzéssel vagy a befőttel bajlódni.
5. Cadeau Bonbon
Ha unod a kommersz bonbonokat, vagy idén nem a szokásos zselés szaloncukrot lógatnád fel a fára, az eredetileg Pécsről indult, de ma már pesti üzlettel rendelkező Cadeau Bonbon Manufaktúrában garantáltan isteni kézműves csokikhoz juthatsz hozzá. A bonbonok mellett nagyon különleges táblás csokoládékat is találhatunk, ami ajándéknak is tökéletes lehet, már ha kibírod, hogy ne bontsd fel karácsonyig, és ne fald fel az egészet.