A cikk a Trafó megbízásából készült.
2023.12.15 17:03
Olvasási idő 2:31

Háromnapos fesztivállal ünnepel a 15 éves Willany Leó, az egyik fő attrakció Vavra Júlia "leszedált musicalje" lesz

KULTÚRA TÁNC TRAFÓ WILLANY LEÓ

A 25 éves Trafóban ünnepel a 15 éves Willany Leó. A Grecsó Zoltán vezette improvizációs táncszínház születésnapi fesztiváljának záróakkordja Vavra Júlia táncelőadása lesz.

Idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a Willany Leó Improvizációs Táncszínház, Grecsó Zoltán koreográfus és táncpedagógus improvizációs táncszínházi projektje. A Willany Leó az évfordulóról a szintén jubileumot ünneplő, idén 25 éves Trafóban emlékezik meg, abban a kulturális térben, amelyben a projekt szerda esténként rendszeresen improvizációs táncestekkel jelentkezik.

Willany Leó 15 // fesztivál az improvizációról nevű, háromnapos esemény december 18. és 20. között, azaz hétfőtől szerdáig, zajlik majd a Liliom utcai Trafóban. A színes programokkal – fotókiállítással, kerekasztal-beszélgetéssel, dokumentumfilm-vetítéssel és színházi workshoppal – jelentkező fesztivál egyik kiemelt programja Vavra Júlia táncelőadása lesz, aki a Willany Leó #kaméleon sorozatának negyedik meghívott alkotója.

A Grecsó Zoltán vezetése alatt futó improvizációs táncszínház nem társulatként, hanem sokkal inkább közösségként definiálja magát. „A Willany Leó előadásoknál az a koncepció, hogy nincs koncepció. Különböző műfajokból érkező előadók találkoznak a Trafó stúdiójában azzal a céllal, hogy egy olyan előadást hozzanak létre amiről még ők sem tudnak semmit. Kifejezetten arra kérjük a fellépőket, hogy ne hagyják a termen kívül a személyes történéseket“ – írja bemutatkozásában a táncszínház.

A Willany Leó egyik fő jellemzője a kísérletezés és a folyamatos megújulás – ennek szellemében indult el 2021-ben különleges előadássorozata, a #kaméleon is, amelyben meghívott, külsős alkotókkal dolgozik együtt a társulat.

A vendégkoreográfusokkal létrejövő előadások alkotófolyamata legalább annyira hangsúlyos és fontos, mint a bemutatásra kerülő végeredmény: a jelenleg 23 fiatal táncművészből és több mint 30 zenészből álló kollektíva tagjai folyamatosan változó, kisebb csoportokban tanulhatnak egymástól. A közös kutatásban társadalmi és viselkedési szabályokra is reflektálnak a művészek: a cél, hogy egy dinamikusan változó váz alapján töltsék meg különböző improvizációs technikák segítségével az előadást..

A #kaméleon sorozat negyedik évadának meghívott alkotója és koreográfusa Vavra Júlia. A Budapesten élő, szabadúszó kortárstáncos, performer és koreográfus tanulmányait a Budapest Kortárstánc Főiskolán (2010-2015) és a School for New Dance Development nevű amszterdami egyetemen (2017-2021; mint koreográfus) végezte. Jelenleg előadóként és koreográfusként is dolgozik, hazai és külföldi produkciókban egyaránt.

Vavra Júlia eddigi munkáiban is fontos szerepet játszott a mozgás hangulatteremtő ereje, illetve a közönség és performer közötti dinamikákba fektetett extra figyelem. Előző, Artists Like Me című projektje a szabadúszó, független művészlét küzdelmeit, problematikáit és kontradikcióit dolgozta fel. A Willany Leóval együttműködésben létrejövő előadás bemutatójára a 15. születésnap apropóján szervezett fesztivál keretein belül kerül sor december 20-án, szerdán, a Trafó nagytermében.

Az első magyar LMBTQ-néptáncműhely elindításában is szerepet vállaló Vavra Júlia így beszélt a fesztivál utolsó napján megtekinthető táncelőadásról:

A “ripples in silenece,
        The misty waltz” egyszerű koreográfiák, strukturáltan improvizatív mozgások és poetikus képek sorozata. Formanyelvét tekintve az inspiráció középpontjában egy torzult videóklip esztétikája áll. A térben a kódolható “show elemek” enerváltan tűnnek fel, ezzel delíriumos és álomittas hangulatot teremtve. Az ok-okozati összefüggések megszűnnek és a narratíva asszociatív módon alakul. A kitettség, teatralitás, szórakoztatni vágyás és az introvertált, befelé irányuló, fókuszált folyamatok ütköznek. A mainstream és az absztrakt elemek furcsán nyugtalanító kombinálásával találkozhatunk.

Vavra Júlia a különböző médiumok és formanyelvek kombinálásával, egymásra ható játékával olyan tereket próbál teremteni, ahol a fikció és valóság határmezsgyéje arra sarkallja a közönséget, hogy megkérdőjelezze: mi az előadás része, és mi nem. „A meglepetés, a kiszámíthatatlanság, az aktualitás és a környezetre való akut reakció fontos az előadói és alkotói tevékenységeiben. A térrel specifikusan dolgozik: a színpad, a nézőtér és a színházi tér perifériái egyaránt porondként szolgálnak. Sose lehet tudni, hogy a performerek hol bukkannak fel.“

Az előadás egyik próbáján nemrég a Refresher Magyarország is részt vett:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

REFRESHER Magyarország (@refresherhu) által megosztott bejegyzés

A szerda este nyolctól megtekinthető táncelőadás #félrehangoltvideoklip, #leszedáltmusical és #enerválttánc kulcsszavak mellett került fel a Trafó oldalára. Az előadásban füst, stroboszkóp, vaksötét és erős hanghatások fordulnak elő. További részletek a Willany Leó 15 fesztiválról, valamint Vavra Júlia táncelőadásáról az intézmény honlapján.

Willany Leó #kaméleon no.4.
Vavra Júlia:
ripples in silence,
The misty waltz

időtartam: 50'
korosztály: 16+
English friendly

Táncművészek: Bagyinszki Bánk, Bartók Eszter, Bundschuh Vera, Engelmann András, Laza Tímea, Oberfrank Réka, Pataki Noémi Kata, Temesvári Zsófia, Thury Zita, Váth Máté
Zenei közreműködő: Molnár András
Fény: Rovó Virág
Produkciós vezető: Pallag Sára
Koreográfus, alkotó: Vavra Júlia
Művészeti vezető: Grecsó Zoltán