2023.12.19 16:25
Olvasási idő 1:50
Kovács M. Dávid

Skandinávia jéghideg fuvallataival tér vissza a Lust for Youth

ZENE AKVÁRIUM KLUB KONCERT PROGRAMAJÁNLÓ

Hosszú évek után újra Budapesten játszik a brooklyni Sacred Bones kiadó egyik gyöngyszeme, a Lust for Youth.

Nyolc évvel első magyarországi koncertje után újra Budapesten zenél a svéd-dán Lust For Youth, amely 2023. december 22-én, pénteken, az Akvárium klubban zárja majd jelenleg is zajló, viszont meglepően rövid turnéját.

Lust for Youth
Lust for Youth Forrás Lust for Youth / Facebook

Hannes Norrvide és Malthe Fischer duója a koppenhágai underground színtérről nőtte ki magát, abból a közegből, amelynek olyan formációkat és projekteket köszönhetünk, mint a nálunk már több ízben is fellépő Iceage, a Budapestet öt évvel ezelőtt szintén megjárt First Hate, a Lower, a Croatian Amor, a Sexdrome vagy a Vår.

A Lust for Youth első anyagait egy kultikus olasz kiadó, a sötét és hűvös zenékre szakosodott Avant! Records jelentette meg, a darkwave-ből, szintipopból és posztpunkból egyaránt táplálkozó szerzeményeikre viszont nagyon hamar felfigyelt a tengerentúl egyik legizgalmasabb kiadója, a Sacred Bones is.

A brooklyni kiadóhoz tartozni nem akármilyen büszkeség, hiszen olyan nevek lemezei jelentek már meg itt, mint a Suicide-ból ismert Alan Vega, a Crystal Stilts, a Fresh & Onlys, az Amen Dunes, a Marching Church vagy a Woods. Számos igazolásukat Budapesten is el tudtuk csípni, hiszen Zola Jesus, a Molchat Doma, Marissa Nadler, a Soft Moon, a Pop. 1280, a The Men, a Föllakzoid, a Moon Duo, a Holydrug Couple vagy a Psychic Ills hozzánk is eljutott.

De a Sacred Bones a filmes világ különceivel is jó viszonyt ápol, olyan nevek zenés kiadványait hozták már ki az évek során, mint David Lynch (Twin Peaks, Mulholland Drive, Radírfej, Veszett a világ), Jim Jarmusch (Kávé és cigaretta, Halhatatlan szeretők, Paterson, Hervadó virágok), John Carpenter (Halloween, A dolog) vagy Caleb Landry Jones (Nitram, Három óriásplakát Ebbing határában, Get out, Twin Peaks).

A Lust for Youth 2015 őszén jutott el először Magyarországra, akkor az A38 intim hangulatú kiállítóterében, dunai panorámával adtak koncertet, azóta azonban legfeljebb külföldön volt esélyünk elcsípni őket. Az alapító-frontember, Hannes Norrvide akkoriban nem is csinált titkot abból, hogy egyáltalán nem éli a turnézást.

A turnézás egyet jelent azzal, hogy parkolópályára teszed az életedet, de legalábbis nem tudsz normális életet élni, amikor épp benne vagy. Hosszú órákig vársz a repülőtéren, vagy épp egy autóban, aztán megérkezel a városba, ahol épp fel kell lépned, majd elütöd az időt a bárban vagy máshol, míg végre elkezdődhet a beállás. Számomra a turnézás nem inspiráló, nehéz megmaradnom kreatívnak, letompul az agyam.

– mondta a budapesti koncert apropóján készült interjúban.

A New Ordert és a Depeche Mode-ot megidéző dalaival, bolondos interjúival és szórakoztató Twitter-posztjaival ismertté vált csapat az elmúlt evtizedben végig aktív volt, legutóbbi – cím nélküli – nagylemezüket is 2019-ben adták ki. Az anyag Loke Rahbek (Croatian Amor) kiválása után ismét duófelállásban örökítette meg a formáció aktuális állapotát, a Lust for Youth – tehát immár Hannes Norrvide és Malthe Fischer – így tér vissza Budapestre is.

A Lust for Youth 2023. december 22-én, pénteken, a budapesti Akvárium Lokál nevű termében lép majd fel; jegyárak és további információk a klub honlapján.