2023.12.12 18:11
Olvasási idő 3:10
Vank Antal

Nagy a baj Mickey egér házában: bukásra áll a Disney, amit már a szuperhősök és a jedik sem tudnak megmenteni

Nagy a baj Mickey egér házában: bukásra áll a Disney, amit már a szuperhősök és a jedik sem tudnak megmenteni
Forrás Disney / A kis hableány
FILMEK + SOROZATOK DISNEY MARVEL

Bukást bukásra halmoz a mikiegeres vállalat, és nem úgy néz ki, hogy látni lehetne a fényt az alagút végén.

Közel másfél milliárd dollárt bukott a Disney a 2023-as évben. Ráadásul nem csak az olyan, szegről-végről felkarolt címek, mint az Alkotó, vagy az eredetileg Disney Plusra készült, majd mégis a mozikba küldött Kísértetkastély hasaltak orbitálisat, hanem számos Marvel-film, sőt, a legendás Indiana Jones-sorozat elméletileg befejező része is. Vajon mi folyik a Disney-nél, és van-e kiút, vagy tényleg elérkeztünk a franchise filmek alkonyához?

Gyors hanyatlás 

2019-ben még úgy tűnt, a Disney nem tud hibázni: a stúdió, amely bekebelezte többek között a Foxot és a Lucasfilmet is, rekordévet zárt, csak az Egyesült Államokban rekordbevételt értek el, és nem is egy, de hat filmjük lépte át az egymilliárd dolláros bevételi álomhatárt. A Marvel Kapitány, a Bosszúállók: Végjáték, az Aladdin, a Toy Story 4, az Oroszlánkirály, a Jégvarázs 2 és a Star Wars: Skywalker kora azt vetítette előre, hogy nincs az a trendváltozás, ami megállíthatná a gigantikus filmes óriást. Ez azonban elképesztően régen volt – közben érkezett egy Covid, a mozik hónapokon keresztül zárva tartottak, aki tehette, a streamingpiacra menekült, amióta pedig a pandémia véget ért, úgy tűnt, hogy a vállalat, amely egykoron hat filmmel is elképesztő összegeket kasszírozott, nem találja az utat.

Miközben kapkodva összehozták a Netflix kihívójának szánt Disney+-t, és finoman szólva is változó minőségű tartalmak sokaságát állították elő rá irreális összegekből (hogy aztán, mint például a kultikus Willow folytatását, pár hónap után eltüntessék a föld színéről), érezhető volt, hogy a Marvel-gépezet is akadozik: míg a Végjátékig nagyjából hihető volt, hogy egy előre felvázolt terv szerint haladnak, addig az új fázisok filmjei nehezen akartak elkészülni, ráadásul egyre kevesebb és kevesebb embert érdekeltek.

Summa summarum, nagyjából így érkeztünk el 2023-ig, amikor is ott tartunk, hogy a cég egyetlenegy filmje, a Galaxis őrzői 3 volt képes profitot termelni, minden más, moziban bemutatott produktumuk hatalmas bukás.

Hiába Marvel-film a Hangya folytatása, közel 80 milliót sikerült rajta zakózni. Hiába az egyik legismertebb Disney-mese A kis hableány, a filmváltozat 115 milliónál is nagyobbat hasalt. És hiába tudja a világon mindenki, kicsoda Indiana Jones, a már 20 éve is kiöregedő félben levő régészprofesszor elméletileg utolsó kalandja közel negyed milliárdos buktát lapátolt össze. Ennél többet csak a női szuperhősökkel támadó Marvelek volt képes összehozni, ami jelenleg úgy tűnik, 260 millió dollárnyi pénzvesztést jelent a Disney-nek. Érdemes hozzátenni, hogy ezek az adatok tisztán az előállítási költséget és a mozis bevételeket jelentik, vagyis a filmek költségvetésének jelentős részét jelképező marketingnek még nyoma sincs bennük, a katasztrofális eredmény valószínűleg tehát még jelentősebb, mint amilyennek elsőre látszik. Nem győzzük hangsúlyozni: annál a Disney-nél, amely négy évvel ezelőtt hat filmmel is egymilliárd dollár feletti eredményt ért el.

Forrás Disney / The Marvels

Mit hozhat a jövő? 

Mondhatnánk, hogy a jövő fényesebb, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy lenne terve a cég vezérigazgatójának, a különleges döntéseiről híres Bob Igernek. A Marvel-filmek továbbra is csapongóak, nem is beszélve a sorozatokról: nincs előre kijelölt fősodor, ami a Végjátékig érezhetően megvolt, és valljuk be, nem tett jót a színészek és forgatókönyvírók sztrájkja sem, ami miatt egy rakás, talán az eddigieknél sikeresebb produktum bemutatója tolódott el legalább egy, de lehet, hogy több évre.

Kiemelt tartalom
Disney hercegnők, akiknek a karaktere történelmi személyekből inspirálódott Disney hercegnők, akiknek a karaktere történelmi személyekből inspirálódott 2024.4.27 10:32

A sokak által izgatottan várt Penge „reboot” – bár nem sok köze lesz az eredeti filmekhez – nagyjából annyit haladt előre, hogy kiderült, a híres vámpírgyilkos csak megkapja a rajongók által vágyott magasabb korhatárbesorolást. A mostani fázisokat lezáró két Bosszúállók-film, vagyis a Titkos háború és az A Kang-dinasztia nem csak főellenségét veszítheti el hamarosan – Jonathan Majors ellen éppen a napokban indult eljárás, és ha nem sikerül győznie, évekre börtönbe kerülhet –, de már rendezője, rendezői sincsenek.

Forrás Disney / Indiana Jones

A Csillagok Háborúja-szériára sem feltétlenül tekinthetünk megmentőként: a sorozatok elvileg jól mennek (de hogy mennyire, arról fogalmunk sem lehet, lévén, hogy a Disney csak tessék-lássék adatokat, vagy azokat sem közöl), a nagy dérrel-durral bejelentett filmeket azonban sorra kaszálták el vagy teszik parkolópályára. Star Wars fronton jelenleg ott tartunk, hogy a már említett orbitális Indiana Jones-buktát összehozó James Mangold az első jedikről szóló eposza, vagy a Ray Skywalker karakterterét a köztudatba főszereplőként visszahozó, az Új Jedi Rendről szóló alkotás kerülhet először a mozikba – de egyik sem 2026 vagy 2027 előtt. Ráadásul abból kiindulva, hogy amióta a Disney átvette a Star Warst, gyakorlatilag rengeteg filmötletet törölt vagy tett parkolópályára, ezeknek a sorsa sem túl biztos.

2024 mindenesetre vízválasztó lehet: a jelenlegi információk szerint úgy tűnik, hogy bár volt olyan esztendő, amikor négy-öt Marvel-film is tiszteletét tette a mozikban (és néhány Star Wars is csatlakozott hozzájuk), jövőre csak a kizárólag felnőtteket megcélzó Deadpool szenvedve elkészült folytatása lesz kénytelen a vállán cipelni a nagyra nőtt Marvel-moziverzumot, Csillagok háborúja-filmre pedig esély sincs.

Természetesen a Disney-t nem kell félteni, valószínűleg 2025-re megint teljes erőbedobással készülnek, a kérdés inkább csak az, hogy sikerül-e visszakapaszkodniuk arra a szintre, ahol mondjuk 2019-ben voltak.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!