2023.12.6 15:16
Olvasási idő 0:38
Szécsi Krisztián

191 éves lett a világ legidősebb teknőse, aki már 40 amerikai elnököt is túlélt

ÉLETMÓD ÁLLAT ÁLLATFAJ ÁLLATVÉDELEM ÁLLATVILÁG

A 19. században egy kormányzó kapta ajándékba – a „kis“ páncélos, már akkor 50 éves volt.

Volt okuk az ünneplésre a Szent Ilonán élőknek, hiszen a sziget és egyben a világ szárazföldjeinek legidősebb lakója most decemberben töltötte be százkilencvenegyedik évét. Ismerjétek meg Jonathant, a teknőst!

Jonathan egy Seychelle-szigeteki óriásteknős, aki 1832-ben született, és születésnapi ajándékként érkezett 1882-ben az atlanti-óceáni Szent Ilona-szigetre. Bár senki nem tudja napra pontosan, hogy mikor született, 1932-ben hivatalosan is december 4-ét jelölték ki a szelíd óriás születésnapjának.

Tavaly a kis sziget a YouTube-csatornáján adott a teknőc rajongóinak egy kis update-et Jonathan napi rutinjáról és egészségi állapotáról. A gondozója szerint Jonathan azért is ennyire egészséges, mert nem foglalkozik a világ dolgaival. Egész nap sétálgat, füvet legel és simogattatja a nyakát, amit nagyon szeret.

Jonathan valóban különleges egyed. Fajtársai várható időtartama „mindössze“ 150 év, amit neki már így is sikerült jó negyven évvel megfejelnie. Két Guiness-rekord is köthető hozzá: a szigetlakó nem csupán a világ legidősebb páncélosa, de egyben a legöregebb szárazföldi állata is. Ezeket a címet 2021-ig Tu’i Malila, a sugarasteknős viselte, aki 188 évet élt.