2023.11.24 17:47
Olvasási idő 2:36
Kremmer Magdi

Ilyen egy száraz november egy gyakorlott nemivó szerint – Lehet, neked is érdemes lenne félretenned kicsit az alkoholt?

Ilyen egy száraz november egy gyakorlott nemivó szerint – Lehet, neked is érdemes lenne félretenned kicsit az alkoholt?
Forrás The Hangover (2009) - Legendary Pictures
ÉLETMÓD ALKOHOL ALKOHOLMENTES SZÁRAZ NOVEMBER

Pénteki megborulások, mértéktelen piálás hétvégén, vagy csak minden második nap egy pohár bor, egy doboz sör? Mindegy, hogy mi határozza meg az alkoholfogyasztási szokásaidat, ha rendszeresen iszol, érdemes lenne adnod egy próbát a száraz novembernek.

Megint eljött a november, megint megtapasztalhattuk, milyen az élet alkohol nélkül. Az alkoholmentes hónap ötlete Nagy Britanniából indult, ahol 2013-ban az Alcohol Change prevenciós szervezet Dry January néven indított kampányt azzal a céllal, hogy tudatosabb alkoholfogyasztásra ösztönözze a brit társadalmat. A száraz január mintájára az addiktológiával és prevencióval foglalkozó Kék Pont 2016-ban Magyarországon is megszervezte az első száraz novembert. Az alapítvány szerint az alkoholfogyasztás nélkül töltött egy hónap számos előnnyel jár: segít gyakorolni a mértéktartást, az öngondozást, testi és lelki megújulást jelent, kíméli a pénztárcánkat, illetve önismereti gyakorlatnak sem utolsó, hiszen felismerhetjük az alkoholhoz fűződő viszonyunk, szokásaink negatív és pozitív oldalait is.

@giantwineglassgirl Replying to @bubblegum_.v0dka so many options #giantwineglass#lowes#thirstythursday♬ Tukaina - Chris Ndonye

„Csak egy pohárral!”

Életem első, tudatosan száraz hónapját a 18. születésnapom előtt tartottam. Mivel viszonylag korán kezdtem alkoholt inni, a nagykorúságom előtti nyáron meglepődve és őszintén szólva megrökönyödve ért a felismerés: 14 éves korom óta nem volt olyan időszak, amikor huzamosabb ideig ne ittam volna. Így hát elhatároztam, hogy rákészülök a felnőtté válásra, és egy hónap absztinenciával, illetve önmegtartóztatással a hátam mögött érem el a nagykorúságot. A száraz hónap olyan jól sikerült, hogy azóta is minden évben tartok egy-egy olyan hónapot (néha csak pár hét jön össze), amikor nem iszom alkoholt. De mégis miért jó bárkinek is az absztinencia?

Kiemelt tartalom
10 színész, aki részegen vagy bemindenezve állt kamera elé a leghíresebb filmjeiben 10 színész, aki részegen vagy bemindenezve állt kamera elé a leghíresebb filmjeiben 2023.11.30 18:15

Számomra a száraz hónapok legfontosabb tanulsága az volt, hogy rájöttem: valójában tök nehéz nem inni. A kihívás, amiről azt hittem, hogy könnyen fog menni, már az elején is nehezemre esett, és bár vannak bevett gyakorlataim, hogy kihúzzam alkohol nélkül, még most is nehéz néha megállni, hogy eseményeken, összejöveteleken vagy csak vacsora mellé ne igyak meg valamit. Az, hogy ennyire nehéz ez a kihívás, rádöbbentett, hogy egyébként többet iszom, mint gondoltam, és hogy igazán meghatározó részét képezi az életemnek az alkohol. A baráti összejöveteleket általában egy sör mellé szervezzük, ősszel szeretek esténként vörösbort inni, nyáron fröccsözöm, és rendes magyarként azt is tudom, hogy a torokgyulladásra pálinkát, a fájó gyomorra Unicumot kell inni.

Az egyszerű találkozókon könnyű volt sörről üdítőre váltani, az esti kakaózást is bevezettem, de a legnagyobb nehézségeket a bulik jelentették. Nehéz feloldódni és igazán élvezni egy jó koncertet vagy bulit úgy, hogy még egy sört sem iszok meg előtte. Eleinte nem tudtam, hogyan fogom így bírni a hajnalig tartó táncolást és hogyan nem fogok szorongani, ha körülöttem mindenki más már be van nyomva. A száraz hónapok alatt megtanultam, hogy jól tudom érezni magamat alkohol nélkül is, és üdítő volt megtapasztalni, hogy egy buli másnapján lehet fejfájás nélkül is ébredni.

@allienope I was influenced by sober curious tiktok to try dry january, and it definitely changed my relationship with alcohol for good. I was mindlessly drinking just out of habit, and i didn’t even realize it. Replacing those “just because drinks” with something hydrating and healthy has been a game changer. #dryjanuary#sobercurious♬ original sound - Allie

A szárazság arra is felhívta a figyelmemet, hogy egyébként mennyi mindent lehet csinálni ivás helyett. El lehet menni kirándulni, be lehet ülni egy filmre, lehet közösen kézműveskedni. Ahogy sok más európai kultúrában, nálunk is az alkohol köré szerveződik a közösségi élet, pedig az alkoholnak nem kellene sztárnak lennie – nyugodtan lehet mellékszereplő, sőt le is maradhat a stáblistáról.

Az alkoholmentes hónapok nem várt, de igen kellemes hozadéka a spórolás. Egy-egy görbe estén rengeteg pénzt el tudok verni italra, ez egy teázóban kisebb eséllyel történik meg. Érdekes összeadni, hogy egyébként mennyi pénzt költene az ember egy hónapban alkoholra, a megspórolt összegből pedig megjutalmazhatod magad valamivel. 

Elsőre lehet, hogy nehéznek, nagy vállalásnak tűnik egy száraz hónap, de bárkinek érdemes kipróbálnia, megmérettetnie magát. Ha úgy érzed, hogy az alkoholról való lemondás számodra nem érdekes, próbáld ki valami mással a dolgot. Egy hónap közösségi média, csoki vagy épp dohányzás nélkül épp olyan tanulságos élmény lehet, mintha az alkoholra mondanál nemet.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!