2023.11.3 8:34
Olvasási idő 0:34
Szöllősi Anna

2023-ban is megválasztották az év szavát

KULTÚRA AI MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

2023-ban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia lett az év legfontosabb szava, ami annyira megkerülhetetlen, hogy talán ember nincs a Földön, aki ne tudná legalább nagy vonalakban, miről van szó.

Az emberi mentális funkciók számítógépes programokkal történő modellezése – ez a hivatalos definíciója a Collins szótárban a mesterséges intelligenciának, aminek angol nyelvű rövidítését (AI) a brit HarperCollins kiadó az év szavának választotta.

A Collins indoklása szerint a betűszó használatának gyakorisága az elmúlt egy évben négyszeresére nőtt, a mesterséges intelligencia pedig meghatározó beszédtémává vált, de kiemelték még például a „greedflation” kifejezést, amikor a cégek az áremeléssel nemcsak a gyártási költségeik növekedését akarják kompenzálni, hanem még extra profitot is akarnak húzni az inflációból.

2023-ban nagyot ment még a „debanking”, vagyis amikor valakit elzárnak a banki szolgáltatások igénybe vételétől, vagy a híres emberek csemetéire használt kifejezés, a „nepo baby” is.

A glasgow-i székhelyű kiadó a honlapokat, az újságokat, a folyóiratokat és a közösségi médiát átnyálazva választja meg minden évben az év szavát. 2021-ben az NFT, míg tavaly a permakrízis szavak állhattak a dobogó legfelső fokára a Collins szerint.