2023.9.26 9:34
Olvasási idő 0:53
Szécsi Krisztián

Black Mirror 2023: a mesterséges intelligencia most már esti mesét olvas gyerekeknek

TECH-TUDOMÁNY AI CHATGPT MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

A ChatGPT beszédalapú újítást kapott az OpenAI-tól, amelyben öt különböző orgánum közül választhatunk.

Az OpenAI, a nagy népszerűségnek örvendő chatbot mögött álló startup hétfőn bejelentette, hogy új funkciókat vezet be, köztük azt, hogy a felhasználók oda-vissza hangos beszélgetést folytathatnak a ChatGPT-vel.

Egy hétfői vállalati blogbejegyzésben a cég azzal viccelődgetett, hogy ezt az új funkciót egy csomó mindenre lehet majd használni: a ChatGPT esti mesét mondhat a gyerekeknek, vagy igazi józan érvekkel rendezhet el egy vacsoraasztal mellett kipattant vitát. Az új hangfunkció számtalan hasonlóságot mutat az Amazon Alexa vagy az Apple Siri hangasszisztensek által jelenleg kínált funkciókkal.

Az új frissítés egy érdekes demóvideót is kapott, ahol egy felhasználó arra kéri a ChatGPT-t, hogy találjon ki egy történetet Larryről, a „szipiszupi napraforgósünről“. A kreatív történetfűzésen túl az AI még közbeékelt keresztkérdésekre is képes válaszolni, így bátran megkérdezhetjük tőle, hogy milyen volt Larry háza, vagy hogy ki is volt a legjobb barátja. 

OpenAI Forrás Getty Images / NurPhoto

A ChatGPT hangképzését egy némileg újszerű technológia teszi lehetővé, vagyis a program szövegmintára és egy pár másodperces beszédmintára hagyatkozik – hasonlót használnak a tiktokkerek AI-coverök szerkesztésénél is. A beszédmintákat a vállalat profi szinkronszínészektől kérte be, így akár öt orgánum közül is választhatunk. A beszédközpontú újításon túl egyébként egy vizuális alapú fejlesztést is kapott az AI, így akár arra is megkérhetjük, hogy fotózza le a hűtőszekrényünk tartalmát.

A tervek szerint az új funkciók két héten belül jelennek meg az alkalmazásban a ChatGPT Plus és Enterprise szolgáltatásainak előfizetői számára.