2023.11.2 16:34
Olvasási idő 3:11
Kremmer Magdi

7+1 kérdés, amit érdemes mielőbb feltenned a nagyszüleidnek

7+1 kérdés, amit érdemes mielőbb feltenned a nagyszüleidnek
Forrás Big Beach Films/ Bona Fide Productions
ÉLETMÓD BESZÉLGETÉS CSALÁD NAGYSZÜLŐK ÖRÖKSÉG TANULÁS TÖRTÉNELEM

Sokszor teljesen magától értetődőnek vesszük a magunk körüli biztos pontokat, és nem is tudjuk, hogy mennyi mindent tanulhatnánk azoktól, akik a legközelebb állnak hozzánk.

Gyerekként rengeteg időt töltöttem a nagyszüleimnél. Imádtam a nagy kertet, a vidéki házakat, a tyúkólat és a vasárnapi ebédeket. A nyári szünetben mindig volt egy-egy hét, amit anyukám szüleinél vagy apukám anyukájánál töltöttem. Aztán teltek az évek, én egyre elfoglaltabb lettem, és Budapestre költöztem, a látogatások száma pedig egyre csak csökkent. Felnőtt fejjel jöttem rá, hogy mennyi érdekes történet és tapasztalat van a megszokott, kedves arcok mögött. Akik nekem egész életemben egy gondoskodó nagymama vagy nagyapa szerepét töltötték be, gyerekek voltak a második világháború idején, megélték az államszocializmust és a rendszerváltást. Számukra az okostelefon idegen eszköz, amit valahogyan megtanultak használni, de mindig furcsa marad az elképzelés, hogy az egész életünket apró elektronikai eszközökben hordozzuk. Náluk még van otthon vonalas telefon, amin felhívják azokat a barátokat, akiket már 40-50 éve ismernek.

Egy előző korszak, egy másik világ emlékeit őrzik, amiről nekünk is érdemes lenne minél többet tanulnunk. Szerencsés vagyok, mert még mindig van lehetőségem arra, hogy ellátogassak a nagyszüleimhez, amikor csak kedvem tartja, és hallgathassam a történeteiket, amik sokszor izgalmasabbak, mint egy dráma, és érdekesebbek, mint bármelyik történelmi dokumentumfilm. Kimehetek a nagymamám kertjébe málnát szedni, és elleshetem tőle, hogy hogyan kell igazi parasztpogácsát sütni, hallgathatok régi történeteket és rengeteg mindent tanulhatok.

Nem alaptalan az a frázis, hogy „addig élvezd a közös időt a nagyszüleiddel, amíg lehet!” Forrás GETTY IMAGES

Ha van rá lehetőséged, te is látogasd meg a nagyszüleidet minél többször, és tegyél fel nekik néhány egyszerű kérdést, hogy kicsit többet tudj meg arról, milyen volt az élet a múlt században, és milyen tapasztalatok és élmények színesítik a családod történetét.

1. Milyen volt a gyerekkorod?

A nagyszüleid láttak téged felnőni, te viszont könnyen lehet, hogy semmit nem tudsz az ő gyermekkorukról. Ők egy teljesen más társadalmi-gazdasági berendezkedés idején voltak fiatalok, amit mi elképzelni sem tudunk. Kérdezd meg őket arról, hogy hányan voltak testvérek, milyen volt akkoriban óvodába, iskolába járni, mi mindent csináltak a szabadidejükben. A nagyszüleid is biztosan örömmel osztanak meg veled gyerekkori élményeket, és ki tudja, lehet, hogy valami új, izgalmas dolgot is megtudhatsz a családodról.

2. Mi az ami legjobban hiányzik a “régi világból”?

A saját nagymamám gyakran mesél nosztalgiázva arról az egyszerű és mégis nagyszerű paraszti világról, amiben ő nőtt fel. A 20.századi kis faluközösségek szokásai szinte teljesen kihaltak, a szomszédsági viszonyokat felőrölte a globalizáció, gyakran cukorért is inkább elmegyünk a boltba, mintsem, hogy bekopogtassunk a szembe lévő ajtón. Egy kis szelet a múltból téged is elgondolkoztathat, és bár nem mindenki szereti a „régen minden jobb volt” hozzáállást, simán lehet, hogy vannak régi szokások vagy tárgyak, amiknek mi is hasznát vennénk a felgyorsult világunkban.

3. Van valami amit megbántál, máshogy csinálnál?

Senki nem akarja, hogy a papa hirtelen depresszióba essen amiatt, mert eszébe jut egy évtizedekkel ezelőtt kihagyott ziccer, ennek ellenére érdekes lehet hallani, hogy mit csinálnának másként a nagyszüleink. Ha valaki már leélte az élete nagy részét, és visszatekint a múltra, valószínűleg olyan dolgokat fog felemlegetni, amik valóban fontosak. Ez a téma nekünk is segíthet abban, hogy ne aggódjunk felesleges dolgokon, és merjünk meghozni akár rémisztőnek tűnő döntéseket is.

A Fel! - című animációs film is jól mutatja be, milyen tartalmas élete volt Carlnak, a főszereplőnek. Forrás Up (2009) - Walt Disney Pictures

4. Milyen volt az élet az államszocializmusban?

Töriórán megtanultuk a kommunista vezetők nevét, olvastunk 56-ról, és ha jófej volt a tanár, még az is lehet, hogy A tanút is megnézte az osztály. A nagyszüleink viszont maguk is éltek a szocializmus idején, és felnőttek voltak a rendszerváltás alatt. Ha érdekel a történelem, vagy csak kíváncsi vagy arra, hogy milyen lehetett egy másik rendszer, biztosan sokat tanulhatsz a nagyszüleidtől.

5. Mi rólam a kedvenc gyerekkori emléked? 

A szüleid már elmesélték az összes cuki és vicces gyerekkori sztoridat. De azt tudod, milyennek láttak a nagyszüleid? Saját magadról is sokat tanulhatsz, ha valaki olyat kérdezel, aki végignézte, hogyan nősz fel.

6. Milyen volt anyukám/apukám gyerekként? 

Könnyen elfelejtjük, de a szüleink is voltak gyerekek. Ők is keresztülmentek ugyanazokon a nehézségeken, mint amiken te, ők is tanultak ezerrel felesleges dolgozatokra, vesztek össze a barátaikkal és voltak szerelmesek. A nagyszüleid tudják a legtöbbet arról, hogy milyenek voltak a szüleid, amikor annyi idősek voltak, mint te. És ami a legjobb: a szüleiddel ellentétben ők valószínűleg a titkosabb részleteket is szívesen megosztják majd veled.

Milyen volt anya és apa? Forrás Fortepan / Wein Sarolta

7. Mire vagy a legbüszkébb?

Vajon mi az, amire a legbüszkébb valaki, aki már túl van az élete nagy mérföldkövein? A karrierje az, amire elégedettséggel tekint vissza? Esetleg létrehozott valami egyedülállót? Vagy talán a család az, ami büszkeséggel tölti el a nagyszüleidet?

+1 Van valami amiben szükséged van a segítségemre?

Ha már eleget beszéltetek a múltról, azt is kérdezd meg a nagyszüleidtől, hogy most mi az, amiben segítségre van szükségük. Bár a legtöbb nagyszülő elkényeztetné az unokáit, biztosan van olyan házkörüli vagy épp digitális teendő, amiben jól jönne nekik egy kis segítség. A közös főzés, a kertészkedés vagy a számítógéppel való ismerkedés nagyon jó kapcsolódási pont lehet bármelyik nagyszülőddel.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!