2023.10.31 13:26
Olvasási idő 1:01
Masszi-Rigó Csilla

Taylor Swift sikere miatt a nagy lemezkiadók legalább tíz évre megtilthatják az előadóiknak, hogy újra felvegyék az albumaikat

ZENE LEMEZKIADÓ TAYLOR SWIFT ZENE

Taylor Swift újrafelvett anyagai akkora sikert aratnak, hogy az már böki a nagy lemezkiadók csőrét.

Taylor Swift újrafelvett albumainak hatalmas sikere után a nagy lemezkiadók arra jutottak, hogy megváltoztatják eddigi lemezszerződéseiket, így a művészeknek legalább 10 évet kell várniuk, hogy újra kiadhassák sikeralbumaikat.

A Billboard híre szerint a Universal Music Group, a Sony Music Entertainment és a Warner Music Group is dolgozik már az új feltételek kidolgozásán, a végső löketet állítólag Taylor Swift újrakiadott albumainak (Taylor's Version) sikere adta meg a cégeknek. 

A magazin kifejti, hogy a Taylor's Version-albumok eddig soha nem látott sikereket értek el, miközben csökkentették azoknak a mastereknek az értékét, amelyeket az énekes nem vásárolhatott vissza Scooter Brauntól. A vezető zenei ügyvédek azt állítják, hogy az új lemezszerződések megtiltják a művészeknek, hogy 10, 15 vagy akár 30 évvel a kiadótól való távozásuk után újra felvegyék a zenéjüket. Ez jelentős változás, egyben akadály a korábbi szabványokhoz képest, amelyek általában úgy rendelkeztek, hogy a művészek az eredeti megjelenéstől számított 5-7 év elteltével, vagy a szerződés lejárta után két évvel vehetik fel újra a zenét.

Taylor Swift Forrás Beth Garrabrant / Istagram / Taylor Swift

Egy, a szakmában régóta tevékenykedő ügyvéd, Josh Karp úgy nyilatkozott, hogy teljesen ledöbbent a Universal új szerződéseit látva, hiszen minek akarna bárki is további korlátozásokat elfogadni, ha a kiadók már így is több évre visszatartották az újrafelvételi lehetőségeiket művészeiktől.

Kiemelt tartalom
Egy problémánk van Britney Spears memoárjával, és az maga a könyv – Kritika A Bennem lévő nő című önéletrajzról Egy problémánk van Britney Spears memoárjával, és az maga a könyv – Kritika A Bennem lévő nő című önéletrajzról 2023.11.19 10:11

A Universal Music Group képviselője nem kívánta kommentálni a jogi megállapodásokkal kapcsolatos híreket, azonban hivatkozott a Wall Street Journal korábbi cikkére, mely szerint a kiadó már a Taylor's Version-albumok megjelenése előtt változtatásokat hajtott végre a megállapodásokat illetően, emellett pedig megemelte a jogdíjakat és más módosításokat is eszközölt a művészek javára. A Warner és a Sony képviselői nem reagáltak a hírekre.