2023.11.11 9:03
Olvasási idő 2:52
Maier Péter

Börtönviselt rappereink: arcok a magyar hiphopból, akik láttak cellát belülről

Börtönviselt rappereink: arcok a magyar hiphopból, akik láttak cellát belülről
Forrás On The Low / Facebook
ZENE HIP-HOP MAGYAR ZENE OTL – ON THE LOW

Azért egészen más kontextusa van a hiphop kultúrának Magyarországon, mint az USA-ban, de még így is bőven találunk olyan emszíket itthon, akik nem pózból rappelnek a böriről.

Klisé, hogy a hiphop-kultúra visszatérő eleme a bűnözés. Az USA-ban már a kezdetektől összefonódott a bandaháborúkkal, a társdalomból kitaszított, bűnelkövetésre kényszerülő rétegek reprezentációjával, de azért valljuk be, Magyarország egy kicsit más világ. Ha ilyesmit hallunk rapszövegekben, az általában csak póz, ennek ellenére itt is elő-előfordul, hogy felbukkan egy emszí, aki komolyan beszél, ha azt mondja, hogy meggyűlt a baja a rendőrséggel. Listánkban megnézzük, kik azok az előadók, akik tényleg megjárták a dutyit.

Ogli G

Talán a legismertebb börtönt megjárt rapper Oglizán András, azaz Ogli G, aki nem kamuzott akkor, mikor arról beszélt, hogy része volt az alvilágnak. „Autószerelőnek tanultam, de húszévesen belecsöppentem az éjszakába. A nyolcadik kerületben összebarátkoztam néhány alvilági figurával. Egyre fajsúlyosabb bűnözőket ismertem meg, a végén védelmi pénzeket szedtem a maffia tagjaként“ – emlékezett vissza a Story magazinban. Ogli G arról is beszélt ebben az interjúban, hogy épp aznap akarta megkérni a barátnője kezét, amikor jöttek a rendőrök, és fél évre lecsukták. „Aki nem élte át, nem is értheti meg, mennyire beszűkül az emberi tudat odabent“ – fogalmazott a börtöntapasztalatairól. 

Ogli G Forrás 24.hu

Carlo Escobar

A 2010-es években többször kikiáltották „a hazai gengszterrap egyetlen hiteles képviselőjének“ a művésznevét a világ legnevesebb drogbárójáról kapó emszít, aki 2014-ben üzletszerű kerítés, kitartottság és gyermekprostitúció kihasználásának bűntette miatt került letartóztatásba (akkortájt épp politikusi karriert dédelgetett, Püspökladányban indult képviselőjelöltként), fél évig ült, később pedig kitartottság bűntette és közúti baleset okozása miatt szabtak ki rá 1 év 8 hónap börtönbüntetést. Escobar továbbra is aktív rapper, két lány édesapja, utolsó zenei megjelenése egy közreműködés: LEON Börtön Sztoricímű dalában rappeli el benti élményeit.

Khaze

A GenZ-nek is megvan a maga börtönviselt rappere, az OTL-tag Khaze, akinek a története fiatalok százait motiválta arra, hogy „Free Khaze“ feliratú pólót viseljenek, ezt láttuk akkor is, mikor részt vettünk az augusztus végi Budapest Park On The Low-bulin. Khaze nyilvánosság számára eljuttatott levelei alapján kábítószer birtoklása miatt csukhatták le tavaly ősszel, és egyelőre nagyon kérdéses a szabadulásának időpontja. Egy biztos, az eset az underground trapszcéna összetartásának egyik szimbóluma lett, és az OTL közönsége egy emberként áll ki a rapper mellett, idén szeptemberben pedig Khaze Aid cím alatt szerveztek gyűjtést neki. Khaze egyébként bent léte alatt sem állt le a zenéléssel, januárban még egy nagylemeze is megjelent

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Khaze (@_kiezagyerek) által megosztott bejegyzés

Loco

Ez a lista remekül reprezentálja azt is, mennyire színes a hiphop-kultúra, és mennyire különböző felnövéstörténetek és okok lapulnak meg amögött, hogy egy rapper megismerkedhetett a büntetés-végrehajtási szervekkel. A budapesti éjszakai életből, illetve Pogány Induló Börtön Story című számából is ismerhető Locóról 2017-ben a Stenk készített riportot, amelyben elmeséli, hogyan került be a graffitis világba, illetve hogyan gyűlt meg a baja a rendőrséggel emiatt. A rapper saját bevallása szerint hónapokat ült – a szavaival élve – fújkálásért. Legismertebb száma, a Bombázzuk a várost is a graffitizésről szól:

Paja-G

A 2016-ban elhunyt Paja-G először 9 évesen került intézetbe, fiatalkorától kezdve többször is megfordult a börtönben, ült lopásért, rablásért és betörésért is. A Wanted rapcsapattal tehát egész hitelesen képviselték az utcát. Igazán széles körben akkor váltak ismertté, mikor szerepeltek a 444 által készített, mára klasszikussá váló Rapháborúban, amely a köztük és Mr. Busta közti konfliktust mutatta be. 2014-ben jelent meg a Harc a rák ellen című daluk, amelyhez a kórházban, Paja-G kemoterápiás kezelése alatt forgattak klipet. Paja-G végül 27 évesen veszítette el a betegséggel szembeni küzdelmet, még legnagyobb riválisa, Mr. Busta is tiszteletteljesen búcsúzott tőle a közösségi médiában. A Wanted csapatból egyébként nem csak ő, hanem társa, Razo is megjárta a börtönt, éppen akkor is ült, mikor Paja-G meghalt.

Paja-G Forrás 24.hu

Füstös

„Én erre nem vagyok büszke. (...) Beszélek róla, mert az életem része, de én nem tartom magam ettől még gengszternek“ – mondja magáról az undergroundban ismert rapper, Füstös a Wolfie-val folytatott beszélgetése során a Wolf Áramlat podcastban. A beszélgetésből az is kiderül, hogy a rendőrséggel való konfliktusa valamilyen formában a marihuánához kapcsolódik, csak úgy, mint a művészneve, amelynek a kiválasztásáról a börtönhónapok alatt győzte meg magát. Szintén ekkor, az – ő szavaival élve – elb*szott g*ciszar börtönben vált egyértelművé számára, hogy le akarja tenni a névjegyét a magyar hiphopban. Ez egyre inkább bejönni látszik, ugyanis a KINEKMI című dalán például már közel 300 ezer megtekintés van a YouTube-on.


 

Kimaradt valaki a listánkról? Írd meg kommentben!

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!