2023.10.17 11:29
Olvasási idő 0:53
Masszi-Rigó Csilla

Ezért jelentek meg beszélő BKK-buszok Budapesten

TÁRSADALOM BKK BUDAPEST LÁTÁSSÉRÜLTEK TÖMEGKÖZLEKEDÉS

A hangosbemondóval rendelkező buszok célja, hogy könnyebb tájékozódást biztosítsanak a látássérült utasoknak.

A látássérült utasok önálló közlekedését segíti a BKK egyik legújabb fejlesztése: a Rákóczi úton közlekedő buszok a megállókba érkezve – igény esetén – be is mondják, hogy melyik járat érkezett a megállóba, és melyik irányba közlekedik.

Az újítás október 15-től, a fehér bot nemzetközi napjától kezdve működik, kezdetben csak a Rákóczi úton közlekedő járatokon, de a jövőben több vonalra, a későbbiekben pedig a fővárosban közlekedő valamennyi járműre szeretné kiterjeszteni a hasznos funkciót a Budapesti Közlekedési Központ – derül ki közleményükből.

A BKK célja az utazás megkönnyítése a látássérültek számára. Forrás Budapesit Közlekedési Központ

A kihangosítóval rendelkező buszok forgalomba helyezése elsősorban a látássérültek számára könnyítheti meg az utazást, akik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségén (MVGYOSZ) keresztül jelezték, hogy esetenként nehezen tudnak különbséget tenni a különböző járatok között.

Fontos, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a látássérült emberek önálló közlekedése jelentősen könnyebbé válik azokon a szakaszokon, ahol a buszok szóban is tájékoztatják az utasokat arról, hogy melyik járat érkezett a megállóba és hova indul tovább. Az MVGYOSZ a kezdetektől támogatja az ötletet, és folyamatosan egyeztettünk a BKK utastájékoztatási szakembereivel

– mondta el a BKK-nak Benedek Zoltán, az MVGYOSZ akadálymentesítési referense.

A BKK a közeljövőben a teljes busz-, troli-, valamint villamoshálózatán szeretné bevezetni a beszélő járműveket, hogy a látássérült utasok közlekedési távirányítójukkal akár a járművezető beavatkozása nélkül is képesek legyenek igénybe venni a külső hangbemondást. A BKK ezért a jövőben esedékes járműbeszerzéseknél fokozottan ügyel majd arra, hogy minden jármű alkalmas legyen a hangos utastájékoztatásra.