2023.10.4 12:34
Olvasási idő 1:51
Kovács M. Dávid

Újabb nevek estek be a Shame mellé, teljessé vált az idei Reflektor fesztivál programja

Újabb nevek estek be a Shame mellé, teljessé vált az idei Reflektor fesztivál programja
Forrás Reflektor Festival / Facebook
ZENE DÜRER KERT FESZTIVÁL PROGRAMAJÁNLÓ REFLEKTOR FESZTIVÁL

Több magyar nevet is bejelentettek az egynapos buli külföldi sztárfellépője mellé. A bizonytalan időre visszavonuló Middlemist Red végül Budapesten is tart egy búcsúbulit.

Szerda délelőtt teljessé vált az idei, egynapos Reflektor fesztivál programja, amelynek hosszú hónapokon keresztül mindössze egyetlen headlinere – a Shame –, illetve új helyszíne – az Akvárium után a Dürer Kert – volt ismert.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Reflektor Festival (@reflektorfestival) által megosztott bejegyzés

A dél-londoni Shame a brit posztpunk-hullám egyik legjobb, színpadon is igen erős teljesítményt nyújtó zenekara, amit idáig csak egyszer lehetett elcsípni Magyarországon: első lemezük, a 2018-as Songs of Praise megjelenése évében léptek fel a Szigeten. Az együttes az azóta eltelt öt évben viszont két új albumot is kihozott, a Drunk Tank Pink majdnem pontosan három évvel később, 2021 januárjában érkezett, idén februárban pedig a Food for Worms című folytatás is befutott – vagyis azoknak is bőven van oka arra, hogy újra megnézzék a zenekart, akik annak idején már látták a Szigeten.

És hogy mit tartogat még a Shame újabb budapesti bulijának estéje a Dürerben? A szervezők ezidáig nem kapkodták el a választ, szerdán azonban a teljes program befutott:

  • a Nagyteremben a Shame mellett a Galaxisokat, illetve a búcsúkoncertet adó Middlemist Redet lehet elcsípni;
  • a Kisteremben a Kisbetűs ünnepnapok, a Hiúz, a Hocuspony és a Denevér fog játszani;
  • a koncertek után pedig a Fotelbárban a We Wanna Be Forgotten, a Kisteremben pedig a Sierra Delta – vagyis Deli Soma és Ürögdi Ábel a Middlemist Redből –  pakolja majd a zenéket.

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, a Middlemist Red még az év elején jelentette be, hogy bizonytalan időre visszavonul, és várhatóan a Fishing on Orfű, illetve a Művészetek Völgye fesztiválokon adják az utolsó két koncertjüket. A szerdai bejelentés szerint a zenekar azonban végül Budapesten is tart egy búcsúbulit.

A nyári kettő fesztiválkoncert után sokáig nem tértünk magunkhoz. (...) Sokan írtatok azzal kapcsolatban, hogy valóban nem lesz-e budapesti búcsúkoncertje a zenekarnak. Egy darabig úgy éreztük, hogy ha magunk is elkezdjük búcsúkoncertként kommunikálni az utolsó lekötött koncerteket, akkor szinte biztossá válik, hogy ezek tényleg az utolsó koncertek lesznek. (...) A Reflektor fesztivál csapata már nyáron megkeresett minket, hogy esetleg nem szeretnénk-e még egy utolsó koncertet adni a budapesti közönségnek is. Ugyan sokáig halogattuk a döntést, az elmúlt 2 hónapban záporozó üzenetek hatására úgy éreztük, hogy valóban sokat jelentene nekünk is, illetve, reméljük, nektek is, ha még egyszer utoljára színpadra állnánk Budapesten is

írta szerdai Facebook-bejegyzésében a Middlemist Red.

A Reflektor fesztivál egyébként egy igen fura sztori: az eredetileg többnaposra tervezett nyári buli első kiadását a kőbányai Terebesi erdő területén, az egykori kamionmosónál tartották volna 2022-ben, ám a szervezők néhány héttel a kezdés előtt bejelentették, hogy a terület mégsem alkalmas a zenés esemény befogadására, ezért a teljes programot átköltöztették az Akváriumba, ahol így pár nap alatt olyan előadók adták egymásnak a kilincset, mint a Squid, a Temples, a Son Lux vagy a Porridge Radio.

A Reflektor az idei évtől már egynapos koncertsorozatként folytatja a működését, az idei eseményt november 16-án, csütörtökön, rendezik meg a Dürerben; további infók az esemény Facebook-oldalán, jegyek a Tixa felületén.