2023.10.2 12:12
Olvasási idő 0:35
Szöllősi Anna

Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

TECH-TUDOMÁNY KARIKÓ KATALIN NOBEL-DÍJ

Ő lett az első magyar származású nő, aki Nobel-díjat nyert.

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapta idén az orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

A bizottság indoklása szerint Karikó Katalin és Drew Weissman a díjat a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapja, amik lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését.

Kiemelt tartalom
Karikó Katalin és Tom Hanks ölelkezve vették át díszdoktori címeiket a Harvardon Karikó Katalin és Tom Hanks ölelkezve vették át díszdoktori címeiket a Harvardon 2023.5.26 16:15

A kitüntetett 11 millió svéd koronát (368 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

A hét folyamán a többi Nobel-díj nyertesét is ismertetik majd: kedden a fizikai, szerdán a kémiai, csütörtökön az irodalmi Nobel-díjak, pénteken a Nobel-békedíj győzteseit jelentik be, míg a közgazdasági Nobel-emlékérem kitüntetettjére október 9-én derül fény.