2023.5.26 16:15
Olvasási idő 0:28
Kovács M. Dávid

Karikó Katalin és Tom Hanks ölelkezve vették át díszdoktori címeiket a Harvardon

TECH-TUDOMÁNY KARIKÓ KATALIN OKTATÁS TOM HANKS

Csütörtökön díszdoktori címeket adományozott az amerikai egyetem, ezek egyikét a magyar kutatóbiológus kapta meg, egy másik pedig a Forrest Gump és a Számkivetett főszereplőjénél landolt.

Hat embernek adományozott díszdoktori címeket a massachusettsi Harvard Egyetem csütörtökön, írta meg a Harvard Gazette webes felületén megjelent hivatalos közlés nyomán a Blikk.

A díjazottak között van Karikó Katalin kutatóbiológus, az mRNS-alapú vakcinák egyik fejlesztője is, akit úttörő teljesítménye miatt „rettenthetetlen biokémikusként“ méltatott az egyetem. Rajta kívül Tom Hankset is elismerték, akit emberbarát, humanitárius tevékenysége miatt a művészetek díszdoktorává avattak.

A színész és a biokémikus a neves amerikai egyetem ceremóniáján egymással ölelkezve örvendezett a díszdoktori címnek. Ezekről a pillanatokról több felvétel is megjelent a világsajtóban:

A tudomány díszdoktorává avatott Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője és a művészetek díszdoktorává avatott Tom Hanks amerikai színész a Harvard Egyetem diplomaosztó ünnepségén a Massachusetts állambeli Cambridge-ben. Forrás C. J. Gunther / EPA / MTI

Karikó Katalin és Tom Hanks mellett a Harvard díszdoktori címét Jennifer A. Doudna Nobel-díjas vegyész, David Levering Lewis történész, Hugo Morales, a Radio Bilingüe társalapítója, valamint Michael Mullen nyugalmazott haditengerészeti tiszt kapta meg.