2023.7.13 10:04
Olvasási idő 0:48
Szöllősi Anna

Egy magyar gimnazista is ott lesz a Nobel-díj átadási ünnepségén

TECH-TUDOMÁNY NOBEL-DÍJ

Idén egy szegedi végzős gimnazistát, Viczián Dánielt delegálja a Nobel-díj átadási ünnepségére a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ).

Magyarország 2001 óta azon 18 ország közé tartozik, ami megfelelő feltételekkel delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségére és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra. A Magyar Innovációs Szövetség a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselőjeként megrendezte a válogatót. Gondos mérlegelés és hat tehetséges fiatal kutatóval folytatott interjú után a MISZ által kinevezett zsűri döntött az idei résztvevőről a Kutató Diákokért Alapítvány szakmai segítségével.

A döntés értelmében a 2023 decemberében megrendezendő 42. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Viczián Dániel, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős diákja lesz. Korábban ő nyerte el a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia III. díját „Antioxidáns hatású enzimutánzó nanokompozitok előállítása“ című munkájával.

A zsűri tagja volt Kroó Norbert akadémikus, Madarász Emília kutatócsoport-vezető (Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet), Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, Jakab László, a MISZ ügyvezető igazgatója, Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (Mafitud) elnöke és Mészáros Botond, a 2022-es SIYSS magyar résztvevője.

A SIYSS egyedülálló lehetőséget biztosít fiatal kutatóknak, hogy bemutassák innovatív kutatásaikat, valamint inspiráló beszélgetéseket folytassanak Nobel-díjasokkal és kortársaikkal - hangsúlyozták, hozzátéve: ez az esemény nemcsak nemzetközi együttműködésekre ösztönöz, hanem hatalmas lehetőséget kínál a résztvevőknek arra, hogy bővítsék látókörüket és hozzájáruljanak a magyar tudományos élet fejlődéséhez.