2023.9.21 14:02
Olvasási idő 1:02
Maier Péter

Szereted a kortárs képzőművészetet? Akkor megvan a programod a következő négy napra

KULTÚRA BUDAPEST KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS

Csütörtök és vasárnap között rendezik meg a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásárt, ahol Hantai Simon, Bak Imre, Vera Molnar és Reigl Judit munkáival is találkozhatsz.

Csütörtökön nyílt meg a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár a Bálnában, ahol vasárnapig a legnagyobb hatású kortárs alkotók műveit nézhetjük – és akár vásárolhatjuk – meg.

Az eseményt most először szervezik meg, de így is több mint 30 galéria képviselteti magát olyan alkotók műveivel, mint például a világhírű magyar absztrakt festő Hantai Simon, a nemrég elhunyt Bak Imre, a számítógépes festészet úttörője, Vera Molnar és a 100 éve született, világszerte ünnepelt Reigl Judit.

A cél, hogy összehozzák a kortárs szcéna legjavát egy magas szakmai színvonalú vásárra, ahol kizárólag a nemzetközileg is jegyzett hazai galériák állíthatnak ki. Az első esemény sajtótájékoztatóján három különleges műről hullott le a lepel, amelyeket a következő napokban – a többi művel együtt – bárki megtekinthet.

Ezek egyike Bak Imre Graffiti című alkotása, amely a 2022-ben elhunyt művész utolsó formázott vászna:

Bak Imre: Graffiti Forrás Budapest Contemporary

A vásár másik fénypontja a nemrég, 101 éves korában elhunyt Françoise Gilot műveiből álló válogatás. A művész elismertségét jelzi, hogy festményei ma már több mint egymillió dollárt érnek, köztük a Hegyi vízesés című is:

Françoise Gilot: Hegyi vízesés (1979) Forrás Budapest Contemporary

Bemutatják Reigl Judit Tömbírás című, 1957-ben alkotott festményét, ami utoljára 2014-ben, az életmű-kiállításán szerepelt a Ludwig Múzeumban:

Reigl Judit: Tömbírás (1957, olaj, vászon) Forrás Budapest Contemporary

A világ leghíresebb magyar absztrakt festője, Hantaï Simon nagyméretű alkotása mellett kiállítják Konok Tamás egyik kései festményét, valamint Nádler István egyik legújabb művét is. A számítógépes művészet úttörőjétől, Vera Molnartól egy korai remekművet láthatnak az érdeklődők.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk decemberben? – művészeti szenzációk és kiállítások az ünnepi roham elé Hová menjünk, miket nézzünk decemberben? – művészeti szenzációk és kiállítások az ünnepi roham elé tegnap 09:25 -kor

A Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár jótékonysági online aukcióval is kiegészül, az erre szánt tárgyakat a kiállító galériák ajánlják fel. Az Axioart felületén lehet majd licitálni az árverésen, a befolyt összeget az autizmussal élők támogatásán dolgozó Autistic Art Alapítvány számára ajánlják fel a szervezők.