2023.9.24 0:32
Olvasási idő 1:52
Szöllősi Anna

Felköszönteni az exünket, bikinis fotókat lájkolni és „poénból“ pörgetni a Tindert – Miért is annyira veszélyes a mikrohűtlenség?

Felköszönteni az exünket, bikinis fotókat lájkolni és „poénból“ pörgetni a Tindert – Miért is annyira veszélyes a mikrohűtlenség?
Forrás IMDB / Oslo Pictures / A világ legrosszabb embere
ÉLETMÓD PÁRKAPCSOLAT PSZICHOLÓGIA TIKTOK

Egy lájk a szexi új kollégának, flirty összenézés a bárpultnál, meg a Tinder újraaktiválása, „de tudod, csak úgy, kíváncsiságból!“ A mikrohűtlenség – amivel valószínűleg mindenki találkozott már élete során, így vagy úgy – nem is olyan kicsi probléma...

A mikrohűtlenség nem a hagyományos értelemben vett megcsalás, hiszen nincsen fizikai érintkezés, csók vagy szex, de nagy pusztítást végezhet egy párkapcsolatban, és hasonlóképp alááshatja a bizalmat. (Gondoljunk csak A világ legrosszabb embere című filmre, szerintem az elmúlt évek egyik legszebb filmművészeti alkotására, ahol a két tilosban járó főszereplő akkora szenvedéllyel fújja egymás szájába a cigifüstkarikákat, hogy egy vad szexjelenet sokkal kevésbé lett volna ütős és érzelmileg megvivős...)  

Persze egyáltalán nem egy újkeletű dologról beszélünk; amióta léteznek párkapcsolatok, léteznek inappropriate flörtök is, viszont a gyereket csak az online-világ jelenléte óta nevezik a nevén:  a #microcheating – aminek egyébként éppen az internet a melegágya – több tízmillió megtekintést zsebelt be TikTokon.

Mi egyáltalán a mikrohűtlenség?

A Journal of Sexual and Marital Therapy című folyóiratban megjelent 2015-ös tanulmány szerint a szextingtől a hazugságon át a nemi közösülésig szinte minden számíthat megcsalásnak egy monogám kapcsolatban. De mi a helyzet a fizikai kontaktust mellőző, egyébként ugyanolyan veszélyes mikrohűtlenséggel? A teljesség igénye nélkül az online üzenetváltás, flörtölés, egy pikánsabb beszélgetés, a kapcsolat fenntartása az exszel, a Tinder céltalan nyomkodása, vagy ha egyszerűen csak máshol keresel lelki vigaszt mint otthon is tekinthető mikrocheatingnek. 

Vannak, akik nem is tudják, hogy mikrohűtlenség elkövetői (vagy elszenvedői), nekik valószínűleg máshol vannak a határaik, ezért célravezető már az elején lefektetni a szabályokat azzal kapcsolatban, hogy kinek mi fér bele és mi nem, hiszen a mikrohűtlenség okozhat nagy csalódásokat és pofára eséseket egy párkapcsolatban. 

Amikor valaki a mikrohűtlenség áldozatává válik, elkezdi megkérdőjelezni a saját érzéseit. Kételkedik abban, hogy szeretik, és abban, hogy a partnere támaszként van mellette, tiszteli és törődik vele

magyarázza Lori Kret terapeuta a Mashable-nek.

Emellett, ha a partner nem is tudja, mi okból történt a mikrohűtlenség, az további bizonytalanságérzethez vezet, és könnyen lehet, hogy az ember saját magában kezdi el keresni a hibát (illetve ott lóghat a levegőben – csakúgy, mint a hagyományos félrelépésnél – hogy az eset mikor ismétlődik meg újra.)

Minden belefér, amíg mindenkinek belefér 

„HűSéGet FoGaDtAm, NeM vAkSáGoT!“ – mondta már megszámlálhatatlanul sok férfi a világon. Még ez is tök okés dolog lehet, mindaddig, amíg a partnerünknek is belefér, ha például félpucér lányokat/fiúkat stírölünk az Instán, vagy lájkoljuk az exünk nyaralós fotóit.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

Summa summarum: fontos tisztázni, kinek hol húzódnak a határai, és mi az, ami már sértettséget vagy bizalomvesztést vált ki a másikból. És ha a való élet tapasztalataiból nem tudnánk, jöjjön egy tudományos alátámasztás: egy Psychological Reports-ban publikált, 2020-as tanulmány szerint a partnerbe vetett bizalom hiánya érzelmi instabilitáshoz és konfliktusokhoz vezet, emellett a szakítás szándékát is felvetheti. Persze a kapcsolatokon lehet és kell is dolgozni, és bizonyos esetekben még a hűtlenség – legyen az mikro vagy „hagyományos“ – után is létezhet visszaút. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!