2023.9.15 10:02
Olvasási idő 1:50
Krajnyák Petra

"Csak azért, mert van egy lyukad, az nem lesz klasszikus vagina" – Elutasította transznemű páciense ellátását egy francia orvos

TÁRSADALOM EGÉSZSÉG FRANCIAORSZÁG ORVOS SZEX SZEXUALITÁS TRANSZNEMŰ

A francia nőgyógyász a transzneműekről szerzett hiányos szakmai tudására hivatkozva küldte el a hozzáforduló nőt. A transzneműek jogait védő szervezetek Európa-szerte a beteg védelmére keltek.

Egy francia orvos megtagadta egy transznemű nő ellátását, ugyanis elmondása szerint nem rendelkezik a transz betegek kezeléséhez szükséges előképzettséggel vagy tudással. Döntését továbbá azzal indokolta, hogy más szakértők szerint egy transz nőnek egyáltalán nincs is szüksége nőgyógyászhoz fordulnia.


„Én csak igazi nőket kezelek“ – mondta Victor Acharian francia nőgyógyász egy 26 éves transzszexuális nőnek, akit nem volt hajlandó kezelni a délnyugat-franciaországi klinikáján. A nő a barátja kíséretében érkezett nőgyógyászati rendelésre, ám néhány perccel később a doktor titkárnője közölte vele, hogy az orvos nem volt hajlandó fogadni őt.

Megmondtam neki, hogy nem én vagyok az illetékes, de eligazíthatom. Átirányíthatom olyan szolgálatokhoz, amelyek jobban tudnak gondoskodni róla. De miután ez elhangzott, a dolgok elfajultak. Azt hittem, csak őszinte voltam, hiszen ez nem az én szakterületem. Nem tudom, hogyan kell kezelni őket, és nem bánom, ha tudatlannak neveznek ezért

– mondta Victor Acharian nőgyógyász a Euronewsnak.

„Maga transzfób!“ – kiabálta állítólag a fiatal nő, amikor elhagyta a rendelőt. A nőgyógyász szerint a páciens sértegetni kezdte a titkárnőjét, és hevesen reagált a visszautasításra. A partnere nem hagyta annyiban a dolgot, és egy Google értékelésben írta le a történteket. Az orvos erre adott válaszában leírta, hogy „nem ért a férfiak kezeléséhez, még akkor sem, ha leborotválták a szakállukat, és nőként mutatkoztak be a titkárnőnek“. Ezenkívül megkérte a nőt, hogy ne vegye magára, mert más transzneműeket sem lát szívesen a klinikáján.

Dr. Acharian később elismerte, hogy az online tett megjegyzésében elszabadultak az indulatok, kiakadt, de továbbra is jogosnak tartja döntését.

Spontán, dühből reagáltam, és úgy éreztem, hogy igazságtalanul támadtak meg. Nagyon ügyetlen szavakkal reagáltam, amelyek talán sértőek voltak. Ezzel tisztában vagyok, többször is bocsánatot kértem. Nem voltam a helyzet magaslatán, de a probléma továbbra is fennáll: ezeknek az embereknek is szükségük van orvosi ellátásra.

A botrány nem csitult Franciaországban, és a transzneműek jogait védő szervezetek Európa-szerte a beteg védelmére keltek. Bár a nőgyógyászatot még mindig a biológiai értelembe vett nők speciális ellátásához kötik, ma már korántsem egyértelmű. Az orvosok azt állítják, hogy az ismeretek hiánya megnehezíti számukra a transzneműek kezelését, míg a transzneműek 50 százaléka lemondja vagy elhalasztja a vizsgálatot tartva a diszkriminációtól. 

Csak azért mert, van egy lyukad, az nem lesz rögtön klasszikus vagina

– mondta Acharian, aki elmondása szerint harmincéves praxisa során ekkor találkozott először transz nővel.

Az orvostudomány számára továbbra is kihívást jelent az új társadalmi jelenségekhez való alkalmazkodás. A transz emberek világszerte alulreprezentáltak az orvosi tananyagban, de már megtették az első lépéseket az inklúzívabb egészégyügyi ellátásért: 2021 szeptembere óta három francia egyetem is megkezdte a transz egészségügyi képzést.