2023.10.6 18:33
Olvasási idő 1:53
Szöllősi Anna

Mi az a HHC, vagyis a „legális THC“, ami augusztusig itthon sem számított tiltottnak?

Mi az a HHC, vagyis a „legális THC“, ami augusztusig itthon sem számított tiltottnak?
Forrás GettyImages / MysteryShot
ÉLETMÓD DROG KÁBÍTÓSZER KANNABISZ
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Magyarországon 2023 augusztusáig volt legális, de sok helyen még mindig nem minősül tiltott szernek a kannabiszpótléknak is becézett HHC, amit egyes országokban a mai napig beszerezhetünk automatából, vagy CBD-t és e-cigarettát árusító boltból.

Kamufű?  

A hexahidrokannabinol (HHC) a kannabiszban is megtalálható minimális mennyiségben, illetve a növény más hatóanyagaiból (kannabionoidokból) laboratóriumban is előállítható pszichoaktív szer. A HHC-t a fogyasztói beszámolók alapján úgy lehetne körülírni, mint egy lightosabb „hagyományos“ spanglit: más kannabinoidokhoz hasonlóan befolyásolhatja a hangulatot, az alvást, a memóriát vagy az étvágyat. 

Előállításának fő célja az volt, hogy legális helyettesítőszere legyen az illegális kannabisz fő pszichoaktív hatóanyagának, a THC-nek, azonban nem tudni, mennyire ártalmatlan: az EU kábítószerekkel foglalkozó szervezete korábban arra figyelmeztetett, hogy az anyagot még nem tesztelték embereken, hosszú távú hatásai ezért egyelőre ismeretlenek.

Forrás Unsplash / Roberto Valdivia

Mindig megtalálják a kiskapukat

Az élelmes kábítószerkészítők mindenhol ott vannak, és hasonló trükkökhöz folyamodnak, mint a 2010-es években a herbálnál: egy-egy szabályozásra úgy reagáltak, hogy minimálisan módosították a kannabinoid összetételét, hogy aztán az új tiltásokra ismét új módosításokkal reagálhassanak. 

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a drogokat? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a drogokat? 2024.4.7 9:42

A jelenség nemcsak itthon volt megfigyelhető, Tomáš Zábrenszki jogász szerint Szlovákiában is gyakorta játsszák ki a rendszert és találják meg a kiskapukat: bár a kendernövényből is kivonható HHC-t már tiltja a törvény az országban, a félszintetikus HHC egy másik vegyületnek minősül, mert míg előbbi 9-nor-9-beta-hydroxyhexahydrocannabinol néven van számon tartva, a legális HHC hexahidrokannabinol név alatt fut. Ez azt jelenti, hogy kémiailag és a jogszabály szerint valójában két különböző anyagról van szó, bár ugyanaz a rövidítésük és valószínűleg a hatásuk is. Hasonló a helyzet ezeknek a szereknek az „unokatestvérénél”, a HHC-P-nél is.

Az a probléma ezekkel az anyagokkal, hogy amikor egy szert betiltunk, csak a képletet kell megváltoztatnunk egy kicsit, és egy új, megfizethető és legális anyag kerül forgalomba, ami sokkal veszélyesebb lehet, mint az eredeti, és csak akkor kezdenek el foglalkozni vele, amikor a súlyos mérgezéses esetek gyakorivá válnak 

– magyarázza a szlovák Refreshernek Tomáš Zábrenszki.

A HHC-t mára számos európai ország, többek között Ausztria, Svájc, Franciaország és Csehország is betiltotta. Bár augusztus óta itthon is tiltott szernek minősülnek a HHC és annak származékai (a HHC-O és a HHC-P), a történelem ismétli önmagát, és kérdéses, hogy mikor jelenik meg a piacon egy újabb anyag, ami sokkal végzetesebb következményekkel járhat.

Köhögéscsillapítót is tiltottak már be 

Zábrenszki emlékeztet, hogy Szlovákiában sem épp az első eset, hogy pszichotróp vagy kábító hatású legális szer jelenik meg: nagyot futottak a „fürdősók“ vagy „gyógynövénykivonatok“, amik a valóságban szintetikus kannabionoidok, vagyis dizájnerdrogok voltak, és hatásukat a metamfetaminhoz lehetett hasonlítani. 


„Ezeket a termékeket nem fogyasztásra szánták. Szlovákiában még mindig kaphatók a Spice-ként vagy Herbaként ismert anyagok, különösen az ország déli részén, ahová Magyarországról importálják őket“ – mondja Zábrenszki. Hozzátette: alábecsüljük a megelőzést, és nem tulajdonítunk elég nagy jelentőséget annak, hogy kövessük az aktuális trendeket a dizájnerdrogok terén.

Kiemelt tartalom
10 színész, aki részegen vagy bemindenezve állt kamera elé a leghíresebb filmjeiben 10 színész, aki részegen vagy bemindenezve állt kamera elé a leghíresebb filmjeiben 2023.11.30 18:15

De mind Szlovákiában, mind itthon volt már visszaélés köhögéscsillapítóval is, ami szintetikus opioidot, kodeint tartalmazott, és recept nélkül volt kapható. A szer azóta csak vényhez kötötten érhető el. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!